Tog bort stävbeslaget idag för att komma åt bakom. Med hjälp av värmepistolen tog jag bort flera lager av olika nyanser av grått som genom åren prytt det. Den innersta lagret verkar faktiskt har varit silvergrått,

Nu står jag och funderar över följande alternativ:

1. Måla beslaget igen med en ljusgrå färg (som det troligtvis alltid sett ut)
2. Polera upp det och låta mässingen vara "naturell"
3. Lämna in beslaget till kromning (Resultatet lär väl inte bli uppenbart USA inspirerad "bling-bling", eller?)

Vad tycker ni? Varken jag eller farsan har något minne av att det någonsin varit silverfärgat, men tydligen har det varit det en gång. Kanske ville morfar egentligen ha det kromat en gång i tiden...

Tänkte vi kunde starta en diskussion om vad som är ok och vad som inte är ok när det gäller att "uppgradera" sina ögonstenar och samtidigt hjälpa mig till ett beslut.

Visningar: 660

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Utan att vara något proffs så låter det lite konstigt med målad silverfärg från början.
Tror snarare på teorin att tidigare brukare önskat sig krom men nöjt sig med ett lager färg...
Vilket som idag ger bäst utseende har ju lite med båtens utseende i övrigt att göra.
Att behålla polerad mässing ger sobert och lite klassiskt intryck men kräver nästan klarlackering om man inte vill ha den mörka ärgade färgen. Kromning är tåligt, snyggt och dyrt. Jag tror dock att effekten av båda dessa alternativ kommer att höja intrycket av båten, vilket motsäger att måla skenan grå igen.
Kromad stävskena kan ju knappast betecknas som ett stilbrott så jag tycker det är helt okej att kroma även om detaljen ej varit kromad från början.
Och vad det gäller "Bling" så sätter du ju inte dit några nya glänsande "onödiga" detaljer utan underhåller bara de som redan sitter där, med andra ord helt okej.
Har du andra kromade detaljer på "bettan"`?

Jag tycker det snarare är en fråga om det passar in rent tidsmässigt (båtbyggnadsepoken tillhörande båten i sig)

Hade man kromade beslag i slutet på 20-talet? Eller var de av mässing eller kanske t.o.m galvade ( när de var i järn d.v.s?).....

M.v.h
/Micke
"Bettan" heter "Funken" och har alla utvändiga beslag kromade i övrigt.
Då tycker jag du kan kroma med gott samvete
;-)

Jag har brukat använda mig av Excellent Ytbehandling AB i Skogås:
Vretv. 3, 142 34 SKOGÅS
08 - 643 18 77
Intressant angreppsvinkel. Men just det som du skriver att allt annat är kromat (och har alltid varit det?) skulle ju faktiskt förorda att du även kan kroma denna sista detalj. Å andra sidan är ju polerad mässing vackert som "start" på båten, även då den åldrats.

Eftersom båten har funnits i familjen i hela sitt liv och att det till och från har skett små eller stora ändringar på henne tycker jag att du ska känna dig fri till den åtgärd som du vill. Men se till att dokumentera beslaget innan och sätt in bilderna i "funken-pärmen" för framtida generationers vårdare.
Har nu kollat igenom alla bilder jag har på båten från 30 och 40 talet och vad jag kan se är alla beslag kromade förutom stäven. Dock är det svårt att verkligen verifiera att det är exakt samma stävbeslag på de äldsta bilderna.

Om man kollar på andra svenska båtar från samma tid verkar det inte vara så vanligt med ett "täckande" beslag (Mitt täcker faktiskt nästan hela stäven sett från sidan) som jag har. Mer vanligt är en bred mässingslist i stävens framkant. Det känns som om mitt beslag befinner sig designmässigt mellan de heltäckande, blanka amerikanska 40-50 tals varianterna och de äldre/svenska smala stävbeslagen/banden.

Undrar hur stävarna i detalj ser ut på 30-tals Chris-Craft etc? Får väl Google lite..
Glömde skriva att sudbanden från början var någon halvrund metalllist (ej kromad men ganska blank/ljus ändå). De byttes sedan under tidigt 70-tal till otroligt fula plastlister. Dessa var bland det första jag bytte ut till mahognylister när jag började arbeta med båten.
Det lutar nog mot att jag polerar upp beslaget och låter mässingen åldras så får vi se vad som händer i framtiden.

Ingen aning! Misstänker att du får ta och visa upp dem för firman som skall lämna offert! Det är vad jag vet förarbetet med all slipning som tar tid(=$$$)

 

PS. Jag valde att inte kroma mitt beslag och är nöjd med det beslutet. DS.

RSS

© 2025   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor