I vinter tänker jag slipa hela botten och lägga på ny färg. Är det någon som kan rekommendera en bra teknik för att få bort den gamla färgen, förbehandling och ytfärg? Båten ligger i Mälaren. Ute i Saltsjön med bräckt vatten är jag endast enstaka dagar per säsong.

Visningar: 376

Kommentar av Lasse Modin den 24 September 2015 kl. 16.38

Har du någon speciell anledning att ta bort all gammal färg? Det är inte särskilt kul eller hälsosamt och ska du måla med samma kulör kan du lika gärna måla över, även om det känns lite ojämnt. Själv hade jag grön färg som inte gick att få tag på ett par år, men nu finns grön Lefant för ostkustbruk och den gick utmärkt att måla över min gamla färg med. Jag skrapade bort lite lös färg och tvättade med lacknafta först bara. Den färgen är tunn och lättjobbad, torkar snabbt och kräver bra ventilation, stark doft...

Kommentar av Stefan Wendin den 27 September 2015 kl. 19.49

Mälaren räknas som insjö så du kan lika gärna köpa vanlig fönsterfärg och måla med så slipper du kasta pengarna i sjön och och göra något olagligt. Sitter färgen är det bara onödigt att att kämpa bort det men annars kan du ju titta på speed heater hemmabygget som postats om innan, mkt smidig lösning men se till att använda skydd! 

Kommentar av Torgny Gunnarsson den 27 September 2015 kl. 21.46

Gjorde samma jobb på min Solö -62:a i vintras med mycket gott resultat. En hel del jobb, men mycket nöjd med insatsen. Körde med varmluftspicka och träskrapa, slipade rent innan jag gick på med linolja/terpentin. Avslutade med för ändamålet lämplig grundfärg innan bottenmålning. Andningsskydd krävs för arbetet. Tog i princip inte in ngt vatten alls vid sjösättning i slutet av maj.

Kommentar av Håkan Asplund den 28 September 2015 kl. 23.51

Anledningen till att jag vill renskrapa är att bottenfärgen släpper fläckvis varje år och fläckarna blir bara fler och större. Det är alltså ingen idé att måla över den gamla färgen.

Torgnys förslag om varmluftspistol, träskrapa, linolja och terpentin låter bra. Då är det bara färgen kvar.

Grön Lefant antar jag är Lefants Nautica. Men den känns lite väl kraftig för Mälaren eftersom den även är godkänd för västkusten. Stefans förslag om fönsterfärg, var det seriöst? Har någon testat det?

Kommentar av Stefan Wendin den 29 September 2015 kl. 9.26

Hej

Högst seriöst, i mälaren bildas bara slem inga havstulpaner. Nere på HBK och våra 200 båtar använder i  stort sett alla icke biocida färger sen några år tillbaka utan några som helst problem. Vi tjänar både pengar och hälsa för att inte tala om att det är olagligt att använda något annat. Men visst kan du köpa insjöfärg och betala massa extra pengar för det om det är roligt men min erfarenhet är att det räcker med onödiga kostnader på en båt i alla fall ;) 

Kommentar av Stefan Wendin den 29 September 2015 kl. 9.27

Att använda västkustfärg i mälaren är ju som att mata kossor med regnbågar om jag får säga mitt

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor