Jag har letat ett tag efter en lite större båt som man kan övernatta i och vara ute några dagar. Har alltid gillat designen på den klassiska petterssonbåten så när jag fick syn på denna skönhet så dök jag på telefonen. Båten visade sig vara i ett lite slitet men helt ok skick, dessutom i stort sett helt original vilket jag tycker är viktigare än utställningsfinish. Hon heter Elsa och påstås vara från 1938 men jag vet inte om det stämmer. Det finns tyvärr ingen tillverkningsskylt i båten.

Båten är en rätt kraftig konstruktion. Köl i ek och ekspant. Vart tredje spant är i galvat stål/järn och alla bottenstockar är också i galvat järn. Skrov och inredning är i hondurasmahogny. Tycker båten påminner rätt mycket om Viking IX och X men det gör kanske alla petterssonbåtar :)

Motorn är en Volvo Penta BB70 och kommer med lös. Den gamla frös förra vintern så denna är en "ny" likadan. Sitter också en auqadrive cv-knut i båten och det är ju inte fel.
Nuvarande ägaren som jobbar med båtbyggeri kommer att fixa vårrustning och hjälpa till att lyfta i motorn. Tänkte försöka vara med så mycket som möjligt så jag får lära mig hur man gör :) Fördäcket hade fått blåsor i lacken i somras så det ska lackas om.

Alla luckor kommer med men är uttagna på bilderna. Ratten är bara för cool. Rattgasen är kopplad och funkar.

Om inget strular så kommer hon i sjön i slutet på april och så fort jag fått fart på motorn så ska hon köras från sin nuvarande plats på Långholmen till min båtplats i Grödinge. Det kommer bli en spännande resa.

Visningar: 636

Kommentar av Pierre Schmidt den 7 Mars 2015 kl. 22.21
Ganska lik min båt, dock är min i fura ( skrov) och utan sidorutor. Går listen från för till akter? Bruten akterspegel? Jag har just nu ingen skylt i min. Sägs vara br Larsson enl förra ägaren, men vore kul om du fick fram tillverkare då de är väldigt lika. Min dessvärre rensad på inrede...får även ny motor till sommaren, får se hur det går! Lycka till.
Kommentar av Håkan den 8 Mars 2015 kl. 8.14
Grattis Johan, blir spännande att följa! :)
Kommentar av Johan Ankarbäck den 8 Mars 2015 kl. 13.52

Tack Håkan! Hoppas på att inget strular så det blir gammelbåtsåka i sommar :)

Pierre, sidolisten går fram till pollaren på fördäck ungefär. Akterspegeln är plan. Båten påminner väldigt mycket om CGs Viking IX fast med rutor. Måtten är 8,25m x ca 1,8m. Kölplankan är rätt hög och kraftig och går nästan hela vägen bak. Propelleraxeln sticker ut direkt ur kölplankan så den har inget stödlager innan propellern som dom brukar ha.

Kommentar av Anders Værnéus den 11 Mars 2015 kl. 12.10

Superkul att den kom i dina händer Johan. Även om du dissade Kim på vägen ... ;) Men det är så fascinerande att det än idag finns "okända" veteraner som är så okända som både din nya och Kim. Utan att de blivit kända på vägen. Vårda den ömt. Och snart så har du ju också en racer att glida runt i. Bra jobbat.

Kommentar av Johan Ankarbäck den 11 Mars 2015 kl. 14.40
Tack Anders! Ja, denna är mera i "bara att köra-skick" än Kim. Kände att det räckte med ett projekt :) Dessutom tror jag en Pettersson är lite bättre när det blåser.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor