Rapport från ett insnöat båttält - Stävbultar och levande trä

Länge sen jag skrev något på bloggen då det inte hänt mycket med båtbygget. Just nu gör ju klimatet det inte så inbjudande att meka utomhus och det är också för kallt för att kunna limma något. Dessutom har jag mekat med en sönderskruvad bil som ockuperar garaget.

Har iallafall fixat till nya stävbultar då dom plockats bort av den som gjorde iordning botten. När jag köpt båten fick jag ett trevligt samtal från honom där han bl.a talade om detta. Det uppskattades då jag inte hade koll på hur det skulle se ut och utan stävbultar kan ju alltihop ramla isär.

Då botten består av flera lager plywood och glasfiberarmerad epoxi blev det ett mellanting mellan att meka plastbåt och träbåt. Kapade helt enkelt bort fyrkanter ur stäven och "fällde in" muttrarna där. Sen när det blir varmare framåt våren så kommer jag att plasta igen hålen med epoxispackel och glasfibermatta. Huvudsaken är ju att stäven sitter fast och under vattnet syns det inte hur det är gjort. Fick klura lite för att kunna borra men det löste sig med ett hål i bottenstocken. Den bortborrade biten ska också limmas tillbaka i vår.

Har ju tidigare funderat på om jag ska spackla skrovet eller lägga på en glasfibermatta på det. Nu när båten stått ute i fukten under hösten och vintern visade det sig att inget av det behövs. Skrovet har helt svällt ihop, även på ställen där det var 3-4mm glipor där man såg rakt igenom. Fantastiskt med levande trä. Nu är det egentligen bara att slipa, olja och måla. Först ska bara resten bli klart :)

Plankorna under båten skall förresten bli till en ny akterspegel så småningom...

Visningar: 736

Kommentar av Robert Ström den 7 Februari 2015 kl. 19.28
Det blir bra det där! Brottas själv med samma funderingar: Vilka sprickor kommer att svälla ihop och vilka behöver åtgärdas? Nackdelen med att ha in båten i ett garage är ju att skrovet hinner spricka upp under renoveringen.
Kommentar av Johan Ankarbäck den 7 Februari 2015 kl. 20.44

Ja, det är lite lurigt och beror väl mest på hur friskt träet är. Campingbåten jag försökte renovera innan denna sprack helt sönder när den torkade då bottenborden visade sig vara ruttna. Tror det är viktigt att båten är helt torr innan man försöker trycka till den på något sätt.

Kommentar av Ulf Myrman den 9 Februari 2015 kl. 21.32

Jag har nog tipsat om detta tidigare i detta forum men en uppfriskning är nog inte fel.

Nåväl, en gisten eller nybyggd båtbotten som gärna vill släppa in det våta utifrån kan åtgärdas så här.

Smält en blandning av vax så den stelnade massan är elastisk och mjukt bakbar.

Den smältna varma mycket lättflutna vaxet penslas på sprickorna inifrån, det flyter då rakt igenom men

fyller och täpper mycket effektivt till allt utrymme mellan borden i alla skrymslen.

med  en sickel stryker du bort från ytan ut och invändigt. Överskottet när trät sväller trycks ut och kan tas bort.

Det våta har inte en chans att ta sig in, båten är tät.

  

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor