Åkte ner några timmar och skrapade där jag tagit bort spanten. Borde egentligen plocka bort resten av ett spant och dess tvilling på andra sidan men det bär emot att jobba med kalla järnspant i frosten.

Bjuder på en liten bild från förra årets sista arbetsdag:

Man kan tydligt se att de översta borden är bytta någon gång, färgen är mycket mörkare på de fem översta (fyra syns, det femte är gömt under balkvägaren).

Visningar: 55

Kommentar av Peter Eriksson den 4 Januari 2011 kl. 10.28

Kan det inte vara så att då man byggt båten har man använt sig av olika sorters kvalite av mahogny, kanske från olika stockar. Man har tagit den finaste (mörkaste) på de fribord som syns medan man tagit en annan kvalite på det som ligger under vattenlinjen. Om man tittar på nitarna så tycker jag det verkar som om det ser ut att vara från samma tillfälle. Och varför skulle man byta ut de fem översta borden? Det brukar vara de undre som tar mest stryk. Som sagt, bara min teori, kan mycket väl ha fel.

 

Kommentar av Niklas Hallberg den 4 Januari 2011 kl. 21.12
Precis så var Ådan byggd. Men där var nog mer tanken viktfördelning. Min.vikt på skrovet finns, så även minsta tjocklek på friborden. Lösningen: Stenhård jättemörk mahogny i botten och någon jätteljus jättelätt mahogny i friborden.
Kommentar av Tor Hedvall den 6 Januari 2011 kl. 17.34

Hej,

Jag tror att de fem översta (tidigare har jag hävdat fyra översta men har ändrat mej till fem nu) är bytta runt 1929-31 då båten blev påseglad och sjönk. Då jag plockar ut kopparnitarna så är också en hel del på babordsidan runda och grövre än de fyrkantiga originalnitarna. På styrbordsidan är färgen på borden mer jämn vilket också tyder på att man bytt på babord.

Men teorin är ju intressant med finare (bättre?) virke i friborden och sämre i botten. Vikten tror jag inte man brydde sig så mycket om 1917 då var det nog viktigare med seglande linjer...., tror jag.

 

 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor