Var nere ett par timmar i går och försökte rensa bort sista resterna av spantet JB6 längst nere i hålrummet under sittbrunn. Där satt (förutom några originalnitar) tre 6 mm bultar som stack ut fyra centimeter och de två översta lyckades jag få bort muttrarna på men den understa gick bara runt. Ut på utsidan och karva bort pluggar och leta efter skruvhuvuden. Ingenstans fanns ett vettigt skruvhuvud att få grepp om så det blev knepigt att förstå hur det var gjort. Det visade sig att de två skruvar som muttrarna släppte från var inte rostfria så skallarna hade rostat till en klump i bordläggningen, därför satt de fast. När jag konstaterat det så kunde jag räkna ut var den sista satt och där fanns en plugg son jag karvat bort men hur jag än karvade så hittade jag inget metall i hålet. Bordläggningen ska ju vara 24 mm tjock men jag fortsatte att karva så länge det kom ut mahogny och si...., 30 mm in hittade jag en rostfri skalle! Någon har dragit den ända in till järnspantat så den gjorde nog ingen större nytta för att hålla bordet mot spantet! Försökte få loss den genom att tvinga fast en fast nyckel mot spantresterna (och muttern i andra ändan) och skruva med skrumejsel från utsidan men det satt bergfast. Inte ens med skiftnyckel som hävarm på skruvmejseln funkade.

 

Som synes begränsas arbetsutrymmet av  knäet vid roderstäven till vänster, en stor ekbottenstock till höger och sittbrunnsbotten strax ovanför bild.

 

Till slut kom vinkelkapen fram och jag lyckades klämma ner den i hålrummet och kapa skruv, mutter och delar av spantet. Det kändes bra och då gav jag mej för dagen.

 

Idag skrapade jag och gjorde snyggt där Nisse ska malla spantet och när jag höll på med det så blev jag varse att en laskbricka av plåt förmodligen kommer att spjärna emot när jag ska dra bordläggningen på plats igen så det var lika bra att ta bort den också (därav rubriken :-)).

 

Laskbrickan ser ju bra ut men det uppsågade nåtet under lasken kommer förmodligen inte att vilja röra på sig när jag så småningom drar fast det nya spantet.

 

Jag slipade bort nitskallarna på insidan och gick ut och karvade bort propparna som inte bara bestod av trä... In igen och slog några slag med ett dorn på varje nit för att få dem att släppa från laskbrickan men de satt bra fast. Ut igen och började borra på nitskallarna men insåg snart att det var dags att uppsöka järnhandeln för nya borrar så jag gav upp och halkade hemåt i snöyran.

Visningar: 77

Kommentar av Håkan Lindh den 8 Januari 2011 kl. 11.14

Har du inte funderat som alternativt att fräsa ur och lägga in en snelask så blir du av med laskbrickan,

då får du ett friskt trä att sätta i spanterna i. Du ska ju ändå måla henne på ut sidan (som ett bra alternativ)?

Snöiga hälsninhar från framsidan.

Kommentar av Tor Hedvall den 8 Januari 2011 kl. 18.29

Hej Håkan,

Jag har också tänkt på att lägga en snelask och en flytta laskbrickan till friskt virke men två selaskar åt var sitt håll kanske också funkar...., jag får väl utveckla tanken i dagens inlägg på bloggen.

Hälsa omkring dej!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor