Jag har problem med att det ryker från vevhusventilationen. Inledningsvis rykte det som mest från en slang som går från vevhuset. Den kopplade/tejpade jag till en nippel under ena luftrenaren men då började det ryka från ventilkåpan och från hålet till oljestickan. Nippeln under luftrenaren är bara 5 mm i ytterdiameter så den är förmodligen för klen för att sänka trycket i vevhuset. Jag har bytt packning till ventilkåpan och satt brickor under ventilkåpans skruvar för att vara säker på att de inte går i botten.

Kompessionsprov är taget och 3 av cylidrarna var bra och den fjärde var sämre men OK enligt den f.d. bilmekaniker som gjorde provet förra sommaren.

Nu har jag inga fler idéer. Är det någon som kan ge ett tips?

Håkan Asplund

Visningar: 2580

Kommentar av Robert Sollare den 24 Juli 2015 kl. 18.29
Är oljan klar eller är den grå ?
Om du fått vatten i oljan och oljan sedan blir varm när du kör kokar delar av vattnet bort och kan se ut som rök.
Mvh Robert Sollare
Kommentar av Johan Ankarbäck den 24 Juli 2015 kl. 20.55

Lite ska det ju ryka ur vevhusventilationen. Det är det den är till för. Om motorn är gammal och lite sliten går det förbi kompression ut i vevhuset och det ryker. Ska gå ett rör från vevhuset på sidan av motorn till luftrenaren. Diametern är runt 15-16mm. Om röret är igensatt eller pluggat lär det ryka lite överallt.
Som Robert skriver så bör du kolla så oljan är ok också.

Kommentar av Håkan Asplund den 25 Juli 2015 kl. 15.38

Jo, jag är klar över att det ska ryka måttligt men slangen som går från vevhuset slutade intill en av luftrenarna och suget från den räckte inte för att dra in all rök. Därför var min tanke att jag skulle kunna göra en tät anslutning till luftrenaren och sänka trycket i vevhuset. Då skulle allt läckage från ventilkåpa m.fl. ställen försvinna.

Oljan är klar och fin. Det finns alltså inget vatten i den. 

Kommentar av Robert Sollare den 25 Juli 2015 kl. 16.39

Jag håller med Johan. En vevhusventilationslang brukar vara runt 15-16 mm. Absolut inte 5 mm ! Om motorn fortfarande "ryker" kan det vara det dåliga kompet på en cylinder som gör att förbränningen går ner i vevhuset.

INTE bra !

Kommentar av Magnus Kaplan den 29 Juli 2015 kl. 19.17

Den dåliga kompressionen i en cylinder är boven, antingen lyfter du ur motorn och river den. Troligen har kolvringarna gått av, vilket nödvändigtvis inte är en katastrof men det läcker komp ner i vevhuset. Eller också kör du och håller koll på oljenivån. Kan funka hur länge som helst med B20. Man kan ju alltid leda ut slangen i aktern på båten...

Hälsning från en glad Duett-åkare

Kommentar av Robert Sollare den 30 Juli 2015 kl. 10.14

.......eller i en så stor plastdunk du kan få plats med i motorutrymmet. Tryck gärna ner några engångssvampar från tex. Biltema i dunken så slipper du oljedimma ur dunken.Kör försiktigt  :-) 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor