Her i august fikk vi en spennende henvendelse.

En hyggelig mann på 72 ringte oss. Han hadde sett Motorbaaten fortøyd på Moen, og mente å dra kjensel på henne. Båten var helt lik den hans bestefar - Clarin Mustad - hadde hatt på Sjøholmen utenfor Oslo på 30-tallet og utover, og han ville gjerne komme innom oss en tur.Et par dager senere ringte det på døren. Vår gjest, Axsel Mustad, viste oss en film fra sommeren 1931. Filmen viste (gjennom 30-raske sekunder) norsk sommer, vannsport og en båt som uten noen tvil var vår Motorbaaten. Alle kjennetegn var der; luftinntaket og hornet på motorluken, søkelampen (som vi fortsatt har, men som ikke er montert), kryssholtene osv.

Axel kunne fortelle at båten den gang het "Duclair". Den var i familiens eie opp til siste del av 50-tallet, hvoretter den ble solgt. Aksel hadde ikke sett båten etter den gang, før den lå foran han på Moen.

Historien er da nestem komplett! Båten ble bygget i 1929 for en hvalfanger i Sandefjord (Hansen), og døpt "Hi-Ha" etter hans datter Hilde Hansen. Kort tid etter ble den solgt til Mustad. Vi har deretter et lite "sort hull" på noen få år, før Anne Marie (min kone) sin bestefar kjøpte båten ca 1959. 

Litt etter litt så blir bildet mer og mer komplett!

En stor takk til Axsel som tok seg tiden med å "opplyse" oss! Dette satte vi stor pris på.

mvh

Erling 

Visningar: 343

Kommentar av Anders Johnsen den 26 Augusti 2014 kl. 21.30

Det er vel noe slikt vi alle drømmer om at skal skje, men få får oppleve. 

Håper noen kjenner igjen min......

Kommentar av Håkan den 27 Augusti 2014 kl. 8.41

Grattis, fantastiskt trevlig historia till en mycket stilig båt! :)

...men är det inte dax för den att återfå sitt original-namn?

Kommentar av Erling Marcussen Timm den 27 Augusti 2014 kl. 9.53

Håkan,

Vi har tenkt mye på dette med navn. Så lenge familien har hatt båten, dvs. i ca 55 år, så har akterspeilet vært blankt, dvs. uten navn. Vi er enkle mennesker, og kaller stort sett ting ved sitt navn. Katten heter Pus, og den gamle motorbåten har aldri blitt kallt noe annet enn Motorbaaten (selv om andre har gitt den mange navn, f.eks. "Sigaren", "Den Lengste Dagen", "Ormen Lange", "Komplekset" m.m.).

Da båten ble restaurert i 2003 så vurderte vi å døpe den om til Hi-Ha, evn. Anne-Mi etter min kones bestemor. Imidlertid så innså vi at den aldri vil bli kallt noe annet enn Motorbaaten, så da holdt vi oss til det. Et poeng her er jo også at det har vært dens "navn" i 55 av de 85 årene den har levd.

Kommentar av Håkan den 27 Augusti 2014 kl. 9.59

Du har en poäng där med er långa ägartid! :)

En mycket vacker båt är det hursom!

Kommentar av Jan Sundstedt den 27 Augusti 2014 kl. 19.14

Fantastiskt! Vilken härlig berättelse!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor