Vi har hatt båtbygger til å se på vårt neste prosjekt, runabouten Sisk II fra 1936. Dette er et ganske dårlig objekt, men en i norsk sammenheng ganske så unik båt. Hvis renoveringen skal gjøres tradisjonelt så må alle spant (stålspant), kjølen og alle bordgangene under vann byttes. Dette er ikke en helt enkel jobb å gjøre selv og vil bli ekstremt dyrt å få båtbygger til å gjøre. Båtbyggerene vi hadde til å se på båten forslo i stedet å legge 3 lag glassfiberduk i epoksy utvendig. De vil evt. ta av kjøl og forstevn, plaste skroget og så dele kjølen og forstevnen i to og montere den tilbake på hver sin side av glassfiber laget. Dette er i trebåtkretser en litt kontroversiel måte å renovere et skrog på, men hvor godt fungerer det ? Har noen erfaringer positive som negative med denne løsningen ? Det vi er redde for er selvfølgelig fukt og medfølgende råte i skroget. Hvis en velger denne metoden hvordan behandler vi skroget innvendig for å unngå fukt i treverket ?

Visningar: 760

Kommentar av Erling Marcussen Timm den 3 November 2010 kl. 12.25
Hei Anders,

Jeg har ingen egen erfaring med slike prosjekter, men tenker at det bør være noe å trekke ut av de båtene som allerede er behandlet på denne måten

Runabouten Blåmann ble "pakket" inn i epoxy og duk for en del år siden, og etter sigende så måtte denne jobben gjøres om igjen for få år tilbake. Dolvik-prosjektet Elisabet (som var et nybygg), måtte slipes ned til bart treverk og tas opp igjen etter ca 10 år. Jeg har også sett andre båter der delaminering generelt ser ut til å være et problem. Dolvik har plastet inn et par båter til - O-71 og en annen Furuholmen - og du kan jo sjekke med eierne av disse.

Uansett, du vil vel ha en utfordring med bevegelse. Jeg har problemer med å se at du vil klare å få skroget like stabilt og stivt som plasten. Risikoen for sprekker, og derved lekkasjer, synes derfor stor.

Kun noen tanker fra en fanatiker........

Erling
Kommentar av Anders Johnsen den 3 November 2010 kl. 13.18
Jeg har boka til Don Danenberg. Skulle vi gå for å bytte spanter, kjøl og bunnen på båten ville vi nok gjøre dette på den tradsjonelle måten. Det er to årsaker til at vi vurdere å plaste skroget (hele skroget, ikke bare under vann). Det ene er et prisspørsmål, det andre er å bevare det original håndtverket.
Kommentar av Michael Hackman den 3 November 2010 kl. 17.51
Tror dock at man genom plastningen sätter en "Deadline" på ca 10 år som plastningen fungerar sett detta på de skepp som passerat under åren och som plastats, främsta problemet har varit att med plastens effekt är att plasten släpper från skrovet ( detta har o göra med materialens förflyttning i förhållande till varandra ) och man har då att riva av plasten och byta de delar som defacto ruttnat och sen göra om plastningen igen... Tycker personligen att det kan vara ok med plastningen om båten är så dålig att det behövs ett nytt yttre skal och den därigenom får vara med på sjön ytterligare 10 år istället men bara om läget är just plast eller motorsåg!!! Kostnadsmässigt är det tyvärr så att det kostar lika mycket att laga dålig båt med nytt material som att bygga en ny med den gamla som förlaga. Annars är tekniken som Norska Dolvik använder vid nybygge (besök deras hemsida där detta visas i bild o på film ) är att föredra istället för att duka o plasta direkt på gamla bordläggningen! En bra gjord plastning av en "svag" båt är ok och försvarbar... Fast det här är min högst personliga åsikt
Kommentar av Inge Andersson den 3 November 2010 kl. 17.52
Blir lite frågande efter svaren i inläggen ! ?.
Meningen var om jag fattade det hela rätt så skulle båtbyggaren lägga glasfiberväv i Epoxi på skrovet och det är nog vad vi benämner Epoxi-laminering, villket inte för mig är samma sak som att " plasta ", plasta gör jag med polyester eller är jag fel på det hela ?
Det är ganska stor skillnad på laminera i Epoxi eller att plasta då det gäller träbåtar, helt olika egenskaper.
Bara en undran från mig så det inte pratas om olika metoder ;-)
Kommentar av Peter Scheu den 3 November 2010 kl. 22.30
Håller med föregående talare!
Kan även nämna att min SK40 plastades 1966, och är still going strong!
Kommentar av Michael Hackman den 3 November 2010 kl. 23.24
Jo det kanske vart för mycket mix av de olika teknikerna!
Frågan var kanske -to be or not to be- och isf med vilken teknik?!?
Kommentar av Anders Johnsen den 4 November 2010 kl. 8.56
Sente en mail til Dolvik og fikk dette svaret:
Vi har bare gode erfaringer med dette, gjorde sist vinter en tilsvarende jobb med en 42’ Furuholmen fra 1954. Da var prosedyren å først luse skroget for så å legge 2 diagonale lag med mahogny-finer, etterfulgt av 2 lag glassfiber og epoxy. Skrog må først rengjøres skikkelig, fjerne oljerester etc.
Det vil være vesentlig enklere dersom du har anledning til å snu båten med kjøl opp.
Kommentar av Per Olin den 10 November 2010 kl. 23.11
Ingen vet idag hur en epoxibehandlad båt ser ut om 20-30 år. Tekniken är ny. Insidan måste behandlas på samma sätt, samt alltid hållas helt torr, alltså aldrig någon fukt invändigt. Du måste alltid torka torrt.
Har man en gång epoxibenhadlat en båt finns ingen väg tillbaka till att bruka traditionell teknik, (enligt Clas Rampeltin, båtbyggare i Mönsterås). Ska man skrapa bort alltihop så måste man förmodligen göra om processen helt.
Det ser ju flott ut, de jag sett, som en superlackad veteranbåt. Men ingen vet väl vad som händer på sikt. Är det inte bättre för alla att få åldras naturligt, båtar som människor?
För mig känns det väldigt konstigt att helt innesluta träet i en kemisk substans. Många professionella båtbyggare gillar tydligen tekniken. Men i ett kutlurarvsperspektiv måste det, enligt mitt tycke, vara helt fel.
Per
Kommentar av Ulf Lindén den 11 November 2010 kl. 7.32
Att plasta en gammal träbåt är lika bestående som att laga ett rosthål i veteranbilen med plastic-padding!
Kommentar av Anders Johnsen den 11 November 2010 kl. 9.58
Nå begyner diskusjonen å bli interesant. Hadde Sisk som båten heter vært i god stand ville jeg aldri vurdert en løsning med epoxy og dukog jeg er klar over at dette er en omdiskutert metode. Problemet er at skroget er i ganske så dårlig stand. Skal båten renoveres etter tradisjonelle metoder så må alle spant, alle bordgangene i bunnen og kjølen byttes. Hvis vi gjør dette hvor mye er det da igjen av det originale og hva da med kulturhistorien ? Begyner vi da å nærme oss den amerikanske måten å renovere båt på hvor det til slutt bare er byggeskiltet som er igjen av det originale ? I tillegg må dekket byttes og vindskjerm og interiøret mangler helt. Så skal det ikke stikkes under en stol at økonomi spiller en rolle. Skal jeg la en båtbygger renovere skroget med tradisjonelle metoder har jeg ikke råd til å gjennomføre prosjektet. Jeg har nå mottatt tilbud på "epoxy jobben", men ingen avgjørelse er tatt.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor