Har kommit till vägvalet för skrovet. Hon har tidigare varit nåtad med svart nåtmassa, om det är gjort orginal, för att hon byggts slarvigt och inte blivit tät eller om det är efterkonstruktion för att "täta" henne, vet jag inte. Har endast träffat på 2-3 båtar med samma svarta båt mellan borden, dessa har haft likande drag och verkar ha varit från samma tid.

Vad säger ni? Kan hon ha byggts med gumminåt? Min gissning är att hon är från -10 till -20 talet. 

Nåtlimma (springorna mellan borden är ca 3 mm) eller nåta?

//Erik

Visningar: 1222

Kommentar av Peter Eriksson den 10 Juni 2016 kl. 13.29

Nåtlimma är väl det bästa men det kräver en stor arbetsinsats. Att "bara" trycka in nåtmassa är väl betydligt enklare. Jag antar att du inte tänkt att måla skrovet i någon färg. Frågan hur snyggt det blir med svart nåt på skrovet. Att båten skulle vara byggd med nåt har jag aldrig sett på fritidsbåtar av detta slag men jag vet som sagt inte.

Kommentar av Stefan Lindberg den 10 Juni 2016 kl. 14.07

Jag skulle ta bort tätningsmassan mellan borden, tejpa fast en kjol runt skrovet med byggplast och sätta två luftfuktare under båten en vecka och se vad som händer. En furubåt sväller fort när den blir fuktig; tre mm torde inte vara några problem att få den att svälla med luftfuktare, så behöver du förmodligen inte täta med gucka utan klarar dig med en elektrisk länspump de timmarna det tar att tätna helt efter sjösättning.

Kommentar av Jan Pettersson den 10 Juni 2016 kl. 17.14

Kan det vara så att båten ursprungligen var drevad?Jag har sett några båtar med gumminåt och ett par av dem var från början drevade sedan tyckte ägaren att det var enklast att peta ut drevet och använda gumminåt. En drevad båt är sannolikt mycket stabilare än en båt med gumminåt då drevet är ordentligt inslaget med drevklubba.Det bästa är att nåtlimma om du inte vill dreva i gen.Jag har nåtlimmat ett par båtar det har gått bra men de har varit i mahogny. Furubåtar rör sig mycket och man måste vara försiktig vid nåtning. Det är ett gott råd att ta ett par nåt varje år så att båten får röra sig och sakta anpassa sig till nåten.

Hälsar Janne

Kommentar av Erik Richardsen den 13 Juni 2016 kl. 10.35

Tack för er input. Båten har varit drevad under vattenytan, då jag dragit loss en del drevgarn där när jag har bytt bord. Svårare att säga huruvida friborden varit drevade eller ej från början. 

Stefan: Gäller detta även för friborden?

Kommentar av Stefan Lindberg den 13 Juni 2016 kl. 13.46

Hm..har den varit drevad från början så blir det förstås svårare att få till passningen mellan borden bara genom självsvällning eftersom de då förmodligen är sågade med "sömsmån" för drev. Nåtlimning är nog att föredra, med reservation för risken för isärdragna spant, men annars dreva med garn igen. Men likt Peter ovan har jag aldrig stött på en båt av denna storlek och typ som har varit drevad med garn i original, om det har varit ett varvsbygge. Förmodligen en nödlösning av tidigare ägare.

Vill du pröva att luftfukta hela skrovet för att se hur mycket hon går ihop av sig själv är det bara att tejpa plastkjolen längs skarndäcket antar jag. Har faktiskt inte prövat själv. Lycka till hur du än väljer :-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2025   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor