Lite limning, nitning av nästa sista spantet och en lyckad basning av "reservspantet"

 

 

Började tidigt igår med att spackla lim i det limmade spantet där det glipade lite och sedan pckade jag bilen full med grejer och körde ner till Ninni. Limjiggen, borrmaskiner, skruvdragare, ett dussin tvingar, nitverktygen och stora verktygslådan samt en dunk vatten till basningen.

 

Körde igång kokapparaten efter att ha burit ner både den och bastrumman från däck till under aktern. Riggade upp jiggen på hyvelbänken och säkrade vinklarna som jag hade använt när jag limmade spant TB13. tejpade ett par korta lister i ändarna för att överböja spantet lite.

 

Medan jag väntade på ångan i bastrumman pysslade jag lite med att borra för nitar i balkvägaren och slog i några stycken. 

 

Göran dök upp strax före klockan elva och då visade temperaturen 100 grader så vi hivade in spantämnet och sedan gav vi oss på att nita fast näst sista spantet!

Klart på en timme och så kom det spännande ögonblicket, skulle vi lyckas med att få alla spnaten basade eller skulle jag få skämmas med ett limmat ?.....

 

Vi slet ut spantet upp med det på jiggen och så började jag dra mot mej med spantets ändar hölls emot av vinklarna. Spantet började skruva sig en aning och vi trodde det var kört....., Göran klämde dit en tving och då kunde jag släppa och också klämma dit en tving, och så på med nästa och nästa och...., så småningom kändes det som spantet hade rätt form. Vi justerade tvingarna och satte några extra att tvinga spantet mot jiggens bord också, och så pustade vi ut, verkade ha lyckats, hurra :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Basjiggen sedd ovanifrån

 

 

 

64 arbetsdagar kvar

 

 

 

 

 

 Spanten ser ut som en skidbacke ur den här vinkeln, kul tycker jag

Visningar: 112

Kommentar av Benny Elg den 23 November 2011 kl. 18.52

Grattis till ett snyggt jobb. Ang. skidbacken så håller jag med men var är Stenis?

Kommentar av Tor Hedvall den 23 November 2011 kl. 20.58

Är inte Stenis för gammal? Det borde väl du och jag veta :-)

Kommentar av Benny Elg den 24 November 2011 kl. 12.08

Gammal? Hm jag håller med gamle Albert Engström "det bor ett tjugoårigt hjärta i en sjuttioårings kropp" tänk på det din yngling!

 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor