Monterat sista (planerade) träspantet.

 

Tog med det limmade spantet och alla verktygsväskorna ner till Ninni i morse. När jag kom dit lossade jag det basade spantet från jiggen och det fjädrade ut rätt ordentligt på mitten! Hmmm, undrans om det går att få på plats, ingen ide att funder för länge, klättrade upp i båten med spantet och kröp in i sticket med det. Vände spantet åt rätt håll och pressade det uppåt och innanför balkvägaren, lite extra kraft i slaget och spantet gled snällt in på plats och det var inget svårt att pressa ner de 5-6 centimeter som det hade fjädrat ut. Bra, då kan jag sälja det limmade spantet :-)

Drog ur spantet igen och borrade hålen (från insidan där jag kan se de tidigare hålen) i bordläggningen som spantet ska fästas i. Ut på utsidan och försänka hålen och så in igen med en tving och några stämpor. Strök linolja längs bordläggningen där spantet ska sitta (efter att ha dammsugit förstås) och sedan var det ännu enklare att passa in spantet. Lite knepigt att stämpa fast spantet utan hjälp men det gick och när det var fixerat gick jag ut och drog fast spantet med skruv i vartannat hål ungefär. De andra hålen borrade jag upp igenom spantet och spikade i kopparspikarna.

Åkte sedan och hämtade Göran och så satte vi igång att nita, först de förspikade och sedan kunde vi ta bort skruvarna och borra upp hålen, spika i kopparspiken och sedan nita. Härlig känsla att slå den sista niten!

Det finns ju visserligen nitar kvar att slå men det är många i balkvägaren och några strönitar här och där som måste fixas med (pluggas eller annat) först.

 

63 och en halv arbetsdag kvar så i morgon tar jag nog ledigt!

Visningar: 73

Kommentar av Benny Elg den 25 November 2011 kl. 10.06

Grattis nu har du bara "lite" kvar! Vad ska du ha för spantet? :-)

 

Kommentar av Tor Hedvall den 25 November 2011 kl. 10.40

Kanske skulle ha auktion på spantet, vad bjuder du ?

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor