Som bakåtsträvare i allmänhet så har jag väl betraktat bloggande som "onödigt och modernt". Hmmmm...Vi får väl se vartåt det barkar.

Vill passa på att testa en text på er. Ja, jag vet att båten på bilden inte är speciellt klassisk - men den har med vissa delar av texten att göra.......


Båtannonser

Båtannonser är en outtömlig källa till munterhet och/eller eftertanke.

Är det bara jag som reagerar på hur män och kvinnor framställs i de kommersiella annonserna för lite lyxigare flytetyg? En brunbränd medelålders man i klubblazer står vid rodret. Mörkt och tjockt hår med en antydan till grått vid tinningarna. Han har handen nonchalant på ratten och blicken mot horisonten. Denne man framför sin båt över öppet hav i mycket hög fart och bogsprutet slår ut långt åt sidorna. Samtidigt ligger det ett par bikiniklädda yngre kvinnor på soldäcket. De ler något krampaktigt, dricker drinkar och intar soldyrkande poser.

Utöver viss indignation över det chauvinistiska sätt som båtlivet framställs på, så är det en annan tanke som slår mig. Varför får man aldrig se nästa bildsekvens? När damerna studsar överbord! Soldäcket har ingen ”skvalpkant” och de solande tu har inga flytvästar. Mannen, lomhörd både av ålder och motorernas vrål, hör inte deras skrik på hjälp och fortsätter mot solnedgången med blicken stint riktad mot fjärran. Det får en ju för övrigt också att fundera. Vissa småsinta har nog betraktat förhållanden mellan åldriga män med snabba, lyxiga båtar och unga damer med viss skepsis. Kanske trott att han lämnat sin jämnåriga fru för dessa yngre och att kvinnorna i sin tur är lycksökerskor? Kanske är det enklare än så? Kan tösernas jämförelsevis ringa ålder i förhållande till mannens vara en konsekvens av ett naturligt urval? När flickorna blir äldre och inte längre orkar hålla sig kvar på soldäck trillar de helt sonika av och ersätts av yngre, starkare systrar. Dessa tillhandahålls av de mer framstående lyxbåttillverkarna som original utbytesdelar. Säkert enligt ett standardiserat globalt system för de har ju samma färg, form och funktion i alla annonser.

Har vid ett tillfälle sett en privatannons där det på bilden förekommer en liten båt med en yppig, glad kvinna på däck. Upptagen med den något, i jämförelse med exemplet ovan, mer jordnära sysselsättningen att skala potatis. Annonstexten löd ”KARIN, nymålad, nyvaxad, välutrustad, till salu eller bytes mot förslag pga. ändrade intressen, tfn. 123 45 67, Bengt”. Vad kan det vara för andra intressen som för en så präktig båt/kvinna ut i kylan?

Även det gör att ens tankar glider iväg och jag önskar att jag ringt på annonsen. Jag älskar att hata vissa sorters båtar och när de är till salu har jag högtidsstunder. Presenterar här en högst personlig åsikt och kommer säkert få mothugg. Hemmabyggda/-ombyggda stålbåtar är alltid groteskt fula skapelser med få båtliknande drag. Punkt. Av någon outgrundlig anledning vill dock ägarna alltid ha betalt för att det är just en båt i stål. Slutar aldrig förvåna mig över annonser som visar 10 meter långa och 12 meter höga missfoster med 40 hk diesel, vattenburen värme, ”oömma stora ytor och en del kvar att göra” 500 000 kr. Femhundratusen! Vad är kilopriset på stål idag kan man fråga sig. Något annat värde är svårt att se. Kanske är det min egen tendens att starta omöjliga projekt som gör att jag gläds åt att se dem som har det värre. Jag vet att det är lågt men jag njuter av dessa annonser.

När man verkligen skall köpa båt och inte bara använder annonserna som givande kvällslektyr inser man det tragikomiska i hur båtarna presenteras. Här kommer några personliga erfarenheter men som kan vara till hjälp, som parlör, för dem som går i båttankar. Står det ”nyrenoverad” antyder det att den flyter. ”Nyservad” betyder snart slutkörd. ”Välutrustad” betyder att det finns tre udda fendrar och en hemtillverkad blyplätt. ”Lite jobb kvar” är det samma som en hög osorterade brädbitar. ”Unik veteranbåt i mahogny” är en Tfa-båt i plywood men en mykolog skulle säkert beteckna möglet som unikt välutvecklat. ”Perfekt skick” betyder att det gjorts normal vårrustning flera år i rad. ”35 knop” betyder 27 knop. ”1 liter distansen” betyder 1,99 liter. Osv.

En båttillverkare utropar stolt i sin annons ”Krönt med hög och bred reling skär hon och planar med otrolig elegans som ett resultat av sitt speciella fullängdsskrov”. Smaka på den meningen. Hög och bred reling? Att en hög reling i vissa fall kan vara praktiskt kan jag förstå, men en bred? Hur sedan denna speciella reling nästan, i meningsbyggnaden, får båten att skära och plana med elegans måste vara exempel på en ytterst nydanande konstruktion. Efter denna geniala design nöjer de sig med ett fullängdsskrov. Tycker det borde ha blivit mer speciellt med ett halvlängdskrov. Annonsen var på ett helt uppslag och i färg. Måste ha kostat en förmögenhet. Det gjorde nog inte copyn och översättaren.

Följ mitt råd, läs annonserna och läs dem noggrant. Det kommer att kittla din fantasi. Dock kanske inte på det sätt annonsören hade tänkt.

MvhJ2000E

Visningar: 72

Kommentar av Mattias Björkman den 13 Augusti 2009 kl. 18.20
ler.
Kommentar av Lars Olsson den 13 Augusti 2009 kl. 18.53
Ja, den där båten (bilden) kan nog vräka omkull många segel- och veteranbåtar...

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor