Vi har just angjort Lastovo. Det är den ö som ligger längst ut från fastlandet. I stort sett bara långseglarna besöker den. När vi lägger till vid bryggan välkomnas vi av ett par från Bahamas. Nästa båt som angör kommer från direkt från Venedig, Italien.
Det infinner sig en gemytlig stämmaning bland alla båtar. Alla hejar på alla och man berättar gärna om sina seglatser. Restaurangen är av det lyxigare slaget och inte vad vi hoppats på. Men runt hörnet finns en "Konoba" där den mysiga stämningen fanns. Maten  visade sig vara i superklass. Åsa hade aldrig ätit en godare
fisk och jag gillade min köttbit fastän jag inte fick nån sås.

Tay har det kämpigt i solen.
Träet krymper och hon läcker som bara den från ovansidan när vi spolar bort saltet som ligger i drivor på däck.
Men får hon bara komma hem så återhämtar hon sig säkert i regnet.

När vi ätit upp vår mat gör våra båtgrannar från Bahamas oss sällskap. Vi får en lång och
trevlig pratstund om båtar, yrken mm. Han har varit pilot hela livet och har mycket att berätta.  
Både jag och Åsa känner båda en saknad efter midsommar och familjen. Vi leker med tanken på att göra en midsommarstång av gösstaken på fördäck och smycka båten med löv för att få lite midsommarkänsla.

När vi kommer tillbaka till båten på  kvällen upptäcker vi att våra sängkläder fortfarnade är ganska är blöta efter dagens båttvätt.

Midsommarafton firas i Vela Luka på Korcula med en hemgjord Janssons frestelse, dock med ansjovisen utbytt till lufttorkad skinka då ansjovisburkarna inte klarat resan från Sverige .

På midsommardagen hittar vi vår vackraste plats hittills. Den lilla ön Scedro utanför Hvar, där vi får ligga längst in i viken invid en liten restaurang och med en egen liten badstrand där vattnet är minst 30´.

Idag har vi haft sällskap av två delfiner på vägen mot Solta där vi kommer att tillbringa natten. Många ställen som tidigare varit mysiga små hamnar med genuin känsla har utvecklats till lyxiga Yacht hamnar. Stället vi just kommit till Maslinica, är ett sådant. För 5 år sedan var det en liten trevlig fiskehamn, idag samsas lyxyachterna här. Synd tycker vi som uppskattar just det lilla.

Gjorde en upptäckt idag. Tidigare har jag upplevt 9 knop som en ekonomisk fart, ca: 0,5 liter distansen. Sedan senaste tankningen har vi glidit fram i runt 7 knop på 1400 varv  för att få vara kvar på sjön lite längre och döm om min förvåning, antingen är mätaren väck eller så drar vi bara runt 2,5 deciliter per distans. Cool om det visar sig stämma vid nästa tankning.

Nu skall vi söka upp ett glass stånd och svalka oss i värmen som förövrigt kan bli till ett hällregn i morgon om prognoserna stämmer. Men som alla vet så ....

Visningar: 471

Kommentar av Håkan den 24 Juni 2013 kl. 8.58

Härlig läsning!

Synd att vi inte fick till det när det var så nära....! Ni skulle dock kunnat lägga till nära vårt hotell Simic på Makarska rivieran, fanns en väldigt trevlig liten hamn där! Dock vet jag inte om den var för turister...!?

Vi kom hem i lördags efter en fantastiskt trevlig resa till Kroatien och jag känner igen mig i bilderna och beskrivningen ovan! Trippen till Hvar och Brac var otroligt bra med där framförallt Hvar med dess Venedigkänsla i staden Vrboska, har ni vart där än?

Fortsatt lycka til med resan och ta hand om Tay nu! :)

P: Delfinerna heter flasknosdelfiner, btw! DS

Kommentar av Nils Persson den 24 Juni 2013 kl. 10.10
Vi förbereder oss för ett riktigt busväder närmaste dygnet. Det pratas om 30 mm. Det kommer Tay att gilla. Åsa o jag tar in på apartemento i natt. I morgon em skall solen komma tillbaka om vädergubbarna har rätt.
Resten av veckan tänkte vi tillbringa i norr runt Kornatiöarna.
Kommentar av Jens G. Johansson den 24 Juni 2013 kl. 11.58

Här i norra Italien har vi inatt haft ett rejält oväder med mycket regn, åska och hagel stora som tennisbollar!

Kommentar av Nils Persson den 24 Juni 2013 kl. 12.41
Det är delar av det som vi just får smaka på. Regnet bara dånar ner och Tay bara myser. Som tur är ligger vi i hamn ock har hunnit ta ur dynor o andra textilier för hon är långt från tät i rufftaket.
Kommentar av Jens G. Johansson den 24 Juni 2013 kl. 12.51

Vi var också glada att få regn och svalka. Har varit alldeles för hett den senaste tiden och jag förstår att stackars Tay inte är van vid klimatet. Hur går det med fernissor, gummimassor, nåt med mera I detta klimatet. Min båt är ju under renovering och har aldrig varit ute i öppen sjö/sol.

 

Kommentar av Håkan den 24 Juni 2013 kl. 13.44

..vi tamjade vår resa perfekt mao! :)

Låter bra för TAY! :)

Kommentar av Nils Persson den 24 Juni 2013 kl. 17.39
Fernissan klarar sig fantatastiskt bra. Använder Epifanes ock den har varit het så man bränt sig varje dag. Lika het som när man använder varmluftspistolen. Nja, nästan.
Nåten är det värre med. Hemma i Sverige är den bullig. Här har det krympt så att det glipar rejäla springor mot träet. Men det hade jag räknat med.
Kommer att bli lite mer omväxlande väder framöver så vi håller just på att göra ett fördäckskapell att ta till när det öser ner.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor