Tycker du som jag om att läsa ombord? Jag vet ingen trivsammare plats att läsa på än båten. Vare sig det är i kojen när regnet smattrar mot rufftaket, eller i skuggan en solig och varm dag. Mysigt och avkopplande är det! Helst fullbordar jag nostalgitrippen ombord med en gammal svensk deckare, inte för att de är rafflande för det är de inte, nej snarare för de härliga samtidsskildringarna. Det tillsammans med atmosfären ombord på båten försätter mig i en speciell sinnesstämning. Jag har i många år läst och samlat på mig alla gamla Stig Trenter och njutit stort av stockholmianan, men så kände jag mig ”klar” med dem…

I år har jag upptäckt Vic Sunesson, en deckarförfattare lite i skuggan av Trenter, men nu (30 böcker senare), tycker jag att han varierar miljö och intrig bättre. Jan Ekström är också läsvärd om man gillar genren.


I Sorayas förruff har vi en hylla med ett litet ”bibliotek”, där finns vid sidan av några årgångar av MYS matrikeln och några andra marina ”bra att ha”-publikationer, alltid några läsvärda böcker.

Det finns en bok som alltid återfinns i det biblioteket och det är ”Mälarpirater” av Sigfrid Siwerts, inte minst för det fantastiska språket och hur hela boken andas Mälarens själ, hör bland annat här…

”Pojkarna seglade en dag och en natt på Guds försyn. En laber sunnan drev dem sakta fram genom Mälarens labyrintiska värld av fjärdar och sund. Tyst och festligt, i ljum, blomsterdoftande medvind drev Vindrosen fram över glimmande, vilsamma vattenvägar, längs ännu spädgröna lövstränder, branta, granvuxna strandklippor och gulblommiga ängar med nyutsläppt brokig boskap, förbi vitblommande trädgårdar gick färden, och tegelbrukens röda längor och grustäkternas stup under avklippta grankanter och små vänliga stadshamnar med flaggor och torn.”

Så fort jag tar upp boken och läser några sidor är jag fast, jag läser och njuter den varje år. Jag rekommenderar den verkligen, du kan hitta ett fint ex här, och du har den i brevlådan efter ett par dagar… rekommenderas.

En annan bok som jag gärna återkommer till är Tove Janssons ”Sommarboken” som handlar om Sofia och hennes gamla farmor och deras relation på ett skär i den finska skärgården. En annorlunda och härlig bok med ångande beskrivningar, dessutom blir man väldigt glad av den.

Har du några bra marina boktips, böcker som utspelar sig i Skärgården, kanske rentav en utmanare till Mälarpirater...? Då vill jag gärna ta del av dem. Hälsningar Lars

Visningar: 146

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor