Köpte nya borrar igår och det var en väldig skillnad att sätta dem i nitarna istället för de gamla som nu borde kastas. 

Jag började med 4 mm för att få ett bra fäste för de grövre borrarna, det blev små snygga hål i nitarna som synes på bilden nedan. 

 

När detta var gjort bytte jag till 6 mm och körde ett varv till, ungefär hälften av nitskallarna släppte då och det gick att slå in nitarna genom laskbrickan. Resten av nitarna fick sig en omgång med det grövre artilleriet, 8 mm. Därefter var det bara att slå in nitarna en i taget. Gick därefter in i båten och plockade bort laskbrickan som hade släppt från borden och som vanligt var det ju en del flisor som följde med brickan. 

Som synes av bilden ovan är trät på det vänstra (aktre) bordet borta på sina ställen och då börjar ju funderingarna på hur ska detta ersättas;

  1. Enklaste sättet är att efter att nya spanten är monterade så spacklar man på med epoxi och drar fast en ny laskbricka av plywood eller trä. 
  2. Nästa metod är att flytta laskbrickan "ett spant" till höger och göra en snelask till vänster
  3. Tredje varianten är att göra snelaskar både till höger och vänster och helt skippa laskbrickan.

Första metoden tror jag att jag skippar då det inte "känns" rätt, jag har visserligen gjort så vid ett tillfälle tidigare på en lask som till och med var sämre än denna. Fast å andra sidan är ju inte bordet till höger om lasken skadat så nya järnspantet kommer att kunna skruvas i bra virke ändå. Andra metoden kräver en del merjobb i form av att passa in en ny bordstump på runt en meter. Tre spant bör själva snelasken gå över och då passerar den nya järnspantet (JB7) akter om och dessutom blir jag av med två pluggade hål som var i underkant av det bordet (allting är ju visserligen under vattenlinjen så det är inget som kommer att synas). Lägger jag snelaskar åt båda hållen så är det ju mer jobb men å andra sidan blir jag helt av med stumlasken (och laskbrickan) som är en potentiell röthärd. Lasken ligger en bit in i stickkojen, där jag tänkte mej gles garnering så en laskbricka kommer inte att synas eller störa särskilt mycket. Ytterligare en parameter som talar för byte av en bit av bordet är att undre nåtet är uppsågat för att senare nåtlimmas så där blir passningen minimal. Sedan är ju frågan om bordet ska bytas före eller efter spanten är bytta....?

Jaja, det var en liten utsvävning om renoverarens ständiga ställningstagande och medan jag grunnade på ovanstående varianter så borrade jag ett drygt hundratal hål för att kunna plugga lite trasiga nithål i nästa vecka, hoppas att temperaturen håller sig runt nollan så bör min limlåda kunna hålla tillräcklig temperatur.

Visningar: 208

Kommentar av Håkan Lindh den 10 Januari 2011 kl. 17.21

Jag tycker att du ska ta tredje alternativet. Och byta det innan du sätter dit spanterna då blir det lättare jämna till och slipa kanterna.

Lycka till. Håkan 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor