Kurres Flathead: Jaaaaaaaaaa, den ryms!!

Så har då äntligen Kurre återfått sitt riktiga hjärta sedan det förra försvann runt 1946! Under åren 1946-2015 har det suttit lite olika motorer under luckorna men nu är ordningen återställd!

Det återstår en hel del detaljarbete men motorn är grovt inpassad och en ny parallell motorbädd i trä har tillverkats av Tomas på Bussjö Alutek, efterföljare till anrika Norbergs Båtbyggeri.

Vi vet ju inte exakt hut det såg ut när båten lämnade varvet men nu blir motorn helt stumt monterad, som man ofta gjorde förr. Om detta är bra eller anus råder det säkert delade meningar om men pga avsaknaden av trycklager eller liknande så provar vi detta montage i första läget.

 

Som ni ser så är det väldigt gott om ont om utrymme även i längdled! På bredden finns det hur mycket plats som helst men höjd och längd har vart de kritiska begränsningarna! Man förstår definitivt varför Gidde valde att ha asymmetriska motorluckor på Kurre och kanske även alla andra Essbåtar med stor Ford V8:a i?! Vi har dock inte hunnit lägga dit luckorna ännu för att se om det tar i.....! Till de främre motorfästena har torn i metall svetsats ihop då de fästena hamnar så högt på en  Ford Flathead.

 

Det som återstår nu är målning av allt bart trä och metall, inkoppling av all motorel, tillverkning av växelstång i ett stycke(!) tillverkning av fäste för gasreglage och vajer samt ett nytt avgassystem från limporna och bakåt. Det kommer att bli med svanhalsar direkt efter motorn då allt siter väldigt lågt och i vattenlinjen!

På återhörande! :)

Visningar: 789

Kommentar av Johan Ankarbäck den 27 Februari 2015 kl. 14.25

Tjusigt! Det är ju riktigt gott om plats ;) Facinerande att det suttit en Sea Chief Six i båten, det är ju en jättemotor. Funderar på hur jag ska få in min och fortfarande ha plats för ett baksäte. PS. Det är verkligen en grymt snygg båt! DS.

Kommentar av Håkan den 27 Februari 2015 kl. 14.31

Tack så mycket, Johan!

Alltid kul med uppskattning och jag gör så gott jag kan för att bibehålla Kurres skönhet och charm! :)

Så du kommer ihåg at det suttit en Kermath Sea Chief Six i båten, imponerande! Kan vara den som gjorde att man fick karva i skottet på bilden ovan, den motorn borde ju vart längre än en Flathead V8?!

Kommentar av Johan Ankarbäck den 27 Februari 2015 kl. 19.30

Jo, det kom jag ihåg :). Det är den enda båt som jag hört om som haft en sån motor. Dom verkar vara rätt ovanliga även i USA. Den är stoor... Bara motorblocket är 1m långt, sen sitter backslaget på också. Gissar att V8an är betydligt kortare, däremot lite högre och bredare. Kermathmotorn har stigförgasare vilket minskar höjden lite grann.

Kommentar av Håkan den 27 Februari 2015 kl. 21.00
Hm, kan det verkligen suttit en sån i Kurre tro? Det är de uppgifter jag har från tidigare ägare....
Du ser ju själv vid axelkopplingen vad lite vi har att spela på innan det tar stopp bakåt och sedan har du soffan framåt.....inte jättemycket plats för en lång Sea Chief inte! ;)
Kommentar av Joakim Funhammar den 2 Mars 2015 kl. 12.34

Snyckt H

Nu är de bara slå i hop lådan till sommaren och komma ner till oss jag fixar hus rum så kan vi ragga lite :-)

Kommentar av Håkan den 2 Mars 2015 kl. 13.05
Ha, ha, tackar Jocke!
Dessvärre kommer det inte att hinnas med i sommar då vi skall till USA i fyra veckor men jag hoppas ha din inbjudan innestående för Kurre skall få blöta ner sig i sina hemtrakter någon gång, det är planen!
Kommentar av Joakim Funhammar den 3 Mars 2015 kl. 11.15

Va F ska du dra i väg till ett U land när de är så fint här har du gått och trillat nu tycker jag allt lite synd om dig antar att de inte är frivilligt ;-) 

Kommentar av Håkan den 3 Mars 2015 kl. 15.45
Ha, ha, i högsta grad frivilligt, jag fyller femti och har bestämt resans mål tillsammans med familjen! Kurre kommer att komma ner någongång, jag lovar!
Kommentar av Joakim Funhammar den 3 Mars 2015 kl. 19.38
Va trode att du va i samma åkder som mig 30+ men ack va man bedrigsig ;-)
Kommentar av Håkan den 3 Mars 2015 kl. 20.21
Ha, ha, jag är ju 30+

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor