Finns det någon här som kan klargöra om och varför det finns några "fördelar" med att få sin båt k-märkt.

Som jag har förstått så finns fortfarande (om man är snabb), en möjlighet att skicka in en anmälan till Sjöhistoriska muséet. De ska efter den vändan tydligen utvärdera k-märkningarna och komma fram till om det är något nan ska fortsätta med.

Vad är det för ansvar man tar på sig i sitt förvaltande, eller är det ett bara hinder om och när man vill sälja?

Måste man konsultera muséet så fort man vill renskrapa eller sätta upp en hylla i båten ? 

Magnus/VIDAR III

 

Visningar: 173

Kommentar av Daniel Eriksson den 31 Januari 2011 kl. 11.26

K-märkning av såväl fartyg som fritidsbåtar kan betraktas som en uppmuntran från SMM:s sida för att du håller ett kulturhistoriskt värdefullt flytetyg i gott skick. Det innebär inget juridiskt skydd (så som det kan göra för fartyg i Norge) och du förbinder dig inte till något över huvud taget. K-märkningen sker enligt en frivillighetsmodell och märkningen är indelad i tre klasser: Klass I synnerligen högt värde, Klass II mycket värdefull och Klass III värdefull. Genom att förbättra skicket med lämplig metod och ex. genom att rekonstruera eller återbörda en originaldetalj kan man avancera från en lägre klass till en högre. Som ägare har man inget ansvar gentemot SMM för hur man förvaltar sin båt och det finns inget som hindrar dig att sälja båten till andra sidan jordklotet. SMM:s tanke med k-märkningen är faktiskt att den ska fungera som en slags kvalitetsstämpel och det kan väl knappast skada på något sätt tycker jag.

Kör på, det är klart du ska ansöka om K-märkning!

Kommentar av Michael Hackman den 1 Februari 2011 kl. 1.55
Kolla också med t.ex Peter Kilander här på ScB som äger en K-märkt Forslundare så kan du säketr få inside info.  Båt har du ju iaf som är värd att ansöka med...  Lycka till!
Kommentar av Jon Sundeman den 1 Februari 2011 kl. 23.22

Hej Magnus

VALKYRIAN är K märkt under synnerligen värdefull. Själv har jag inte märkt någon skillnad och då jag frågat Valkyrian tittar hon lite halvlojt på mig så, livet rullar nog vidare som vanligt. Men sen är det ju en god tanke och man känner ju att man gör ett viktigt jobb med dessa båtar. Så du/ni kan lungt ansöka. Och detta med att skruva upp en hylla så går väl de bra så länge det inte är en sån där ölhållare i teak från SEASEA, men det är väl ingen risk att VIDAR lll råkar ut för med dig som ägare.

Kommentar av Magnus Kaplan den 2 Februari 2011 kl. 8.41

Har precis skickat iväg en ansökan. 600 kr i administrativ avgift, hmmm. Fåfänga har ett pris.

Undrar hur många ansökningar som de bara garvar åt, dumpar i papperskorgen och går på krogen för pengarna. 

/Magnus- fåfäng och lycklig båtägare

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor