Kölen på Corall är skarvad med en snedlask ungefär på mitten, lasken är ihopskruvad med kölbultar av järn.... eller var det i alla fall, dessa bultar har rostar bort till stora delar, rosten i samarbete med fukten har gjort den annars så friska ek-kölen till svart spröd materia som man med lätthet kan sprätta bort med en mejsel. Den goda nyheten är att det är bara ett par decimeter runt själva lasken som är dåligt, när man sågat bort lite material ser man åter den friska eken i snittytan.
Därför beslutade jag att bara skarva i en bit på knappt en meter



Den nya biten köl görs i två delar, en köl och en kölplanka för att bilda T-formen. Kölen hyvlas ut ur en 100x60mm planka för att passa in mot bordläggningen. Kölplankan laskas i med en kort snedlask, men för att få det hela stadigt kommer jag lägga en lång kölplanka ovanpå allt detta och sen dra kölbultarna genom hela rasket!
Här har jag även fått skära bort en del av det gamla stålspantet för att få loss den gamla kölplankan o för att kunna få i de nya. Detta kommer senare ersättas med ny infästning av spantet mot kölplankan.


Inpassningen börjar bli ok, men jag kan meddela att det sliter lite på kroppen att ligga under båten o hålla på att med hjälp av såg, hyvel, stämjärn, hammare o kniv ta bort det material som behövs för att få till passningen.



Tillverkar de nya kölbultarna av rostfri gängstång M12, svetsar på en bit som ett T i änden, den knackas in i ett motsvarande urtag i underkant för att "hålla emot" o inte gå runt då jag drar åt muttern på insidan...



Klämmer i lite svart Sika i fogarna för att få det lite extra tätt.... fusk, jag vet, det borde väl täta ändå :-)
I nederkant på bilden ser man även underkölen som jag monterat bort tidigare, den kommer jag bulta på igen, men kommer klyva mer den en del då den är väl hög. Den är monterad i efterhand av okänd anledning, men är lite i högsta laget tycker jag...



Så blir det på insidan! den ursprungliga kölplankan jag ersatt, täcks här av den extra kölplankan som överlappar bägge snedlaskarna o en bit till på varje sida, allt för att få det hela så stadigt som det bara går.

Visningar: 514

Kommentar av Inge Andersson den 9 December 2013 kl. 12.34

Vackert jobbat !, men en Fien hade underlättat avsevärt,,, och det finns bara ett original " Fein", helt sjukt bra maskin !

http://www.youtube.com/watch?v=Ds_D3Tj0piw

Kommentar av Bo Wahlström den 9 December 2013 kl. 12.44

Tack för tipset!

Jo jag vet, använder en sån ofta (fast en piratkopia....) men problemet är när man sågar djupt i grov ek,  bladet blir för varmt o det börjar ryka.... :-o

Sågar man rakt in i grovt trä är det svårt att få ut spånen så det bygger på o blir mer friktion osv...

Men annars är det ett verktyg som gör underverk, håller absolut med!

Kommentar av Joakim Funhammar den 10 December 2013 kl. 8.25
Snyckt Bo jag känner dig kul att se att du fortfarande har mycket energi
Kommentar av Martin den 10 December 2013 kl. 23.10

Fint arbete!

Kommentar av Bo Wahlström den 11 December 2013 kl. 0.07

Tackar!

Jocke! man får ju mycket energi av mycket (båt-) arbete :-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor