Senaste tre dagarna har jag hållit på med en massa olika saker men det har blivit några timmar varje dag vid Ninni så jag har hunnit med att klämma in tre jänspant på plats i båten. Det fjärde kanske är litet för långt så jag har inte ens försök med det ännu. J-0 spanten var inte svåra att få på plats och så kunde jag markera på dem var nåten var så jag kunde måtta in hålen för skruvarna.

Tog loss dem och markerade för hål och så i Pelarborren med spanten när jag var i verkstan nästa gång.

Vid följande arbetspass i Ninni så monterade jag ena spantet och idag monterade jag det andra. Nästa steg blir att markera för hålen genom balkvägarn och så ta loss dem och borra för att sedan montera igen men denna gång också i de två översta borden. Jag kommer att behöva limma lite propp också upptäckte jag så det får jag fixa vid tillfälle (härdningstiderna är ju korta nu i värmen).

Spantet JB5 sitter också där det ska monteras men för att få dit det fick jag ta bort en bottenstock som jag tillverkade för cirka tio år sedan. Redan då bultade jag ihop bottenstockarna och nu var det som Meccano; bara lossa på muttrarna och dra ur skruvarna, hmm, nåja, det satt en del linolja och annat klet som gjorde att operationen drog ut lite på tiden. Linoljan klistrar ihop plåtbitarna rätt bra när den har suttit i tio år. 

Även bronsmuttern lossades från kölbulten så kunde jag ta bort allt ner till kölplankan och komma åt och göra rent. När det var klart så fick jag iallafall brottas lite med spantet för att få det på plats. Det är det längsta spantet i båten och dubbelkrökt så lite motstånd gjorde det.

 

Bilden föreställer JS0 som den sitter monterad nu


91 och en halv arbetsdagar kvar....

Visningar: 65

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor