Började tidigt i verkstan med att leta efter passande verktyg som jag kunde använda till att borra hål längst nere i hålrummet där det är för smalt för att komma åt med borrmaskin med vinkelväxel. Som vanligt är en del av verktygen på rymmen men jag hade en "handborr" med handtag som en vingmutter ungefär och den får duga. Ner till båten och in under sittbrunnen där hålen ska göras. Mycket vridande på "vingmuttern" men resultatet var måttligt. Tänkte att om jag skruvar in en smal trallskruv så får jag ett hål som jag sedan kan borra upp från utsidan. Sagt och gjort, det funkade hyfsat bra efter en del trixande stack skruven ut ur nedersta bordet. Kollade vinkeln från utsidan och så in och skruva ur den, ut och borra genom hålet och lyckades följa det så borren letade sig genom hålet i jänspantet på insidan. Samma procedur på andra sidan och så i med bultarna som muttrades fast inuti båten.

Nu var det dags att markera hålen i spanten för att fästa bottenstocken som jag gjorde för några år sedan och som då monterades i ganska rostiga spant. På den tiden var sittbrunnen borttagen så då kom jag åt bättre men nu fick jag krypa och åla under och vid sidan om sittbrunn. Markerade för säkerhets skull både med rosa penna och med körnarslag på spanten.

Sedan var det dags att markera för hålen vid balkvägarna, på ena sidan hade jag pluggat hålen på utsidan men på den andra var de användbara utan nya hål. Borrade genom pluggarna på pluggsidan och lät borren gå några varv mot järnspantet för att markera och så markerade jag likadant på andra sidan genom befintliga hål.

Nu började jag bli hungrig men jag hade bestämt att jag skulle ha spanten med hem på lunchen och borra hålen då så det fick bli en snabb demontering och sedan hem till lunchbordet.

Efter lunch borrade jag ett par hål i vardera spant som jag var ganska säker på och så monterade jag ihop spanten med bottensocken innan jag borrade de sista tio-talet hål. På så sätt hoppades jag att minimera problemen vid monteringen i båten. Skruvade ihop alltihop vartefter och hängde upp hela spantrutan på väggen när jag var klar, liknar mer ett älghuvud än ett nollspant tycker jag.....

Isär med delarna igen och så ner till båten för montage. Som vanligt ett himla skruvande, muttrande och svärande innan allt satt där det skulle. Jag blev förvånad övar att bottenstocken som monterades sist inte jävlades utan det gick faktiskt ganska bra och smärtfritt.

Så var det dags för skruvarna genom balkvägarna, först borrar jag med en lång 5,5 mm borr genom bord, spant, distanskloss och balkvägare. Sedan vidgar jag hålen från utsidan med 6 mm. Översta hålet brukar jag dra i en vanlig 6 mm rostfri träskruv som är 90 mm lång och andra hålet sätter jag en genomgående 110 mm skruv med mutter på insidan, och det hålet vidgar jag innifrån också då jag inte har en tillräckligt lång 6 mm borr. Det gick ju bra på den sidan med pluggarna för där kunde jag välja själv var hålen skulle vara men på andra sidan blev det fel, hålet kom precis i underkant av balkvägarn (frågan är ju hur det såg ut tidigare???).Jag drog iallafall i skruvarna och så gav jag mej för dagen och då hade jag hållit på i elva timmar.....

110 dagar kvar.

 

Visningar: 103

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor