Välkommen till en vackrare båtvärld - det är här det händer
Är det så att vi åter börjar komma in i en tidsepok där våra klassiska båtar inte värdesätts och som i Anders inlägg nedan hotas av upphuggning för att ingen vågar träda fram och ta över stafettpinnen?
Om man följer marknaden på t ex Blocket finns det många exempel på vackra båtar som av någon anledning inte säljs, och istället till sist kanske hamnar på någon båtklubbs "kyrkogård" eller ännu värre huggs upp.
http://www.blocket.se/halland/Solo_25_lyx3_1970_i_delar_49461711.ht...
http://www.blocket.se/gavleborg/Neptunkryssare_49335445.htm?ca=22&a...
Hur ska vi vända trenden?
Vad är det för signaler vi skickar inom hobbyn?
Jag tror att vi måste visa upp att en klassiker duger även om hon inte är hundra procent. Allt behöver inte vara i nyskick. Alla beslag måste inte vara nykromade och däck och skrov får ha skönhetsfläckar.
Man kan bevara en träbåt till eftervärlden genom att kontinuerligt ta hand om den utan att det ska kosta skjortan eller ta varenda ledig timme.
Den glädje och tillfredställelse som det ger att äga en klassiker blir ju inte mindre av att hon visar upp att hon blivit använd under sitt långa liv.
Jag har nästan elva tusen besök på min saluannons på FLORIDA och tre svar. Tyder ju på att många är intresserade av att gå in och titta men sedan tar det stopp.
Vad ska vi göra ?
Hallå Per,
Jättebra frågeställningar. Det är rent märkligt att vi här i Sverige som sitter på en fantastisk resurs av grymt välritade och välbyggda båtar inte har ett större intresse att förvalta det.
Vad är det som gör att en Riva, Chris Craft kan betinga galna belopp även som renoveringsobjekt, medans en Petterssonbåt kan hittas för några tusen? Inte ens i totalrenoverat skick får man ut några större summor för den.
Varför är statusen så mycket lägre på en ännu mer klassisk båt (i ännu finare materialer)som tex en CGP?
Tycker du har en jättebra poäng i att en båt inte behöver ha en lack och detaljer som är bättre än t.om nyskick för att duga. Patina och "årsringar" på en båt ska kunna väga lika tungt.
Jämför med antika möbler. Där skattas en orörd och genuin möbel mycket högre än en förvanskad och överputsad. Jag ser min båt som en blivande antikvitet som jag förvaltar åt eftervärlden (och mig själv).
Mvh / Micke
Det gäller hela båtbranschen som de senaste fem åren tappat 50% av försäljningen. Finanskrisen kanske var det som satte igång nedgången eftersom ingen behöver en båt och man kan behålla sin gamla i många år. Men det jag märker är att unga idag har annat för sig, båtar har man helt enkelt inte tid med. Precis som flykten från landsbygden där man får stora fina hus nästan gratis, men ingen vill stanna och ta hand om dom...
Unga har andra prioriteringar, skaffar själva barn senare i livet och har fullt upp med karriär och självförverkligande. Dessutom blir vi allt historielösare, Vi har mindre och mindre anknytning till lantliv, hantverk och båtliv. Till och med bilbranschen oroar sig när det visar sig att storstadsungdom väljer bort bilar.
Det blir nog svårt att vända den utvecklingen och våra politiker slåss ju om att öka inflyttningen till städerna, vilket driver upp bostadspriserna och minskar utrymmet för till exempel båtinnehav. Vi lever ur hand i mun, fritiden blir alltmer dyrbar och det ska mycket till innan man då sätter igång och renoverar en båt.
Men samtidigt är jag lite hoppfull när jag tittar på trenden med entusiastbilar, som växer för varje dag. Anders gör en stor insats med Fri fart och Klassiska Båtar, förutom den här websidan. Så om vi använder och visar upp vad vi har kommer det säkert att kunna öka intresset, men inte över en natt. Vad vi också saknar är bra lokaler för att renovera och förvara våra båtar, det går ju inte att betala mer för uppställningen än vad båten är värd...
Vet inte om trenden för entusiastbilar är uppåtgående direkt men priserna är definitvt på väg åt motsatt håll dvs neråt, är jag rädd! :(
Priserna går nog både upp och ner beroende på vilka bilar det är. Dom överprisade 60-tals amerikanarna går kanske ner, medan vissa européer går upp. En fin 123 Gt kostade runt hundra för bara något år sedan, nu är dom uppe i 2-300' för fina exemplar!
Intresset för bilarna ökar i alla fall, det poppar upp nya träffar runtom i landet och det kommer hundratals bilar till många av dom varje vecka på sommaren...
Menar du alltså en Amazon 123 GT nu?? ...och de är uppe i 2-300 kkr??...snacka om överprisad! ;)
...det låter som fantasisummor i mina öron men jag är intresserad av att se dessa bilar/annonser då jag bla jobbar med att försäkra entusiastbilar så du får gärna höra av dig kring detta!
Jag har tidigare framfört en idé om ett ROT/RUT-avdrag för hantverkstjänster. Eller med andra ord, en möjlighet att göra avdrag för arbetskostnader för båtsnickare/kapellmakare/motorinstallatörer (med F-skattsedel) etc. Skulle gynna båtägare som gärna vill men inte har all kunskap (eller tid) och som kanske drar sig för att låta en båtsnickare lägga ett par hundra timmar a´600 kr i timmen på ett objekt och därför backar från att ta sig an objektet. Det gynnar förstås även båtbyggare/snickare och kanske får fler att satsa på sådana yrken om det blir fler jobb, vilken i förlängningen ökar konkurrensen till fördel för kunderna. Osv. En viss miljöaspekt finns förstås också då man kan anföra att "recycling" av gamla båtar minskar belastningen på miljön (fast där säger nog båtbranschen emot). Och så självklart bevarandet av kulturarvet.
En tanke som nog inte är så omöjlig som den låter. Vad tycker ni ?
Stefan, jag tycker det låter som ett mycket bra förslag. Hoppas att någon vill driva frågan!
Jag vet inte om jag var först på denna boll, men faktum är att jag läste en liten notis i Klassiska Båtar något halvår senare att ett förslag med ungefär samma innebörd lyfts upp av Båthistoriska Riksförbundet (eller något liknande) till något lämpligt politiskt forum. Så det var ju himla roligt :-) Vad det kom/kommer ut av det vet jag inte. Förmodligen vet redaktören Vaerneus mer :-)
ROT-avdrag är jag rädd kommer att leda till fusk och höjda priser, det känns fel på något sätt när vi pratar hobby och fritid..? Däremot tycker jag att vi kunde få stöd på kommunal nivå, med lokaler eller mark. Kanske bara för båtar 50 år eller äldre?
Båtägare kanske är ärligare än husägare ;-) Nä skämt åtsido, du kanske har rätt Lasse men någon sorts draghjälp från högre instanser vore förstås fint. Som du påpekar är ett av de större hindren, i vart fall i Stockholm, som ju alla vet just brist på billiga lokaler och uppställningsmark. Många båtklubbar med sjönära läge lever som bekant farligt. Man skulle ju önska ett litet område där objekten kunde samlas för framtiden och ställas upp för påseende av potentiella nya förvaltare. Gärna med tak över :-)
Vore jag lantbrukare i närheten av Stockholm skulle jag filantropiskt upplåta mark för ändamålet.
Välkommen till
Swedish Classic Boats
Registrera dig
eller Logga In
© 2024 Created by Anders Værnéus. Drivs med tekniken bakom
Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!
Gå med i Swedish Classic Boats