Femte delen i den aktuella renoveringen av SK55 SWE15 Ninni.

Februari kom och beslutsvåndan var stor, riva nio järnspant på styrbordsidan och de flesta brutna träspanten däremellan eller göra en struts och köra huvudet i sanden och bara byta de två bottenstockarna som var meningen..... Bytet av spanten skulle innebära minst ett år extra på land men å andra sidan så om jag körde strutsen så blev jag tvungen att montera bort inredningen någon annan gång. Mycket resonerande hit och dit men till slut insåg jag att Ninni måste få nya spant på styrbordsidan. Jag började montera bort spanten ett och ett, det är till viss del en omständig procedur då man inte vill förstöra bordläggningen för mycket. Träspanten är lätta med sina kopparnitar, slipa av på insidan och slå ut efter att propparna på utsidan är borttagna. En del kopparnitar var krökta och då borrade jag bort skallen från utsidan också och lirkade.....
Järnspanten är värre, nitarna har en viss förmåga att rosta in i träets alla håligheter och ibland känns det som ingenting hjälper för att få loss dem. Dessutom var alla järnspanten fastsatta i balkvägaren innan bordläggningen kom på plats och då fanns en nit eller skruv som inte gick att komma åt från utsidan!

Här syns tydligt glappet mellan bord och spant, förhoppningsvis har spantet behållit formen.

Visningar: 94

Kommentar av Jan Björnberg den 10 Januari 2010 kl. 20.53
Jag tro inte det är så bråttom med seglet
Om du behöver hjälp att bocka spanten ring mig
janne
Kommentar av Tor Hedvall den 10 Januari 2010 kl. 21.03
Hej Janne,
Jag har fått hjälp av Nisse med LaMorena att bocka spant och seglet kan jag komma och hämta när du börjar få ont om utrymme!
Ha´det och kämpa på med Valen!
Kommentar av Peter Scheu den 10 Januari 2010 kl. 22.29
Järnspantet håller nog formen, men är det inte modigt att lossa så många spant efter varandra? Är det inte risk för deformationer i skrovet när det är så mycket "löst"
Kämpa på!
/Peter
Kommentar av Tor Hedvall den 12 Januari 2010 kl. 21.12
Jo, Peter, visst oroar jag mej lite för det men så länge jag inte tar bort några bord och nåtlimmningen inte släpper så hoppas jag formen står sig. Planen är att säkra skrovet på något sätt och sedan lossa ett eller två bord. Återkommer längre fram om det.....

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor