Fjärde delen i den aktuella renoveringen av SK55 SWE15 Ninni.

I början av januari gjorde jag en resa neråt landet, först till Motala och kollade in båtbeståndet där, guidad av Nestor Helgesson, tittade bland annat på hans båtvarv. Lång trevlig kväll med mycket snack hemma hos Helgesson.
Dagen efter fortsatte jag ner till Jönköping, tittade på SK55 Aida och SK15 Svalan, vidare till Hjo och inspekterade resterna av SK15 Tass som ligger isärplockad och uppochner i en lada, inget omöjligt projekt men mycket att göra. Bortskänkes till händig renoverare.
Senare på kvällen landade jag hos "Fassan" i Gråbo och hade ytterligare en trevlig kväll med mycket båtprat.
"Fassan" har under 20 år jobbat med Ninnis systerbåt Lola, renoverat allt i botten som behövde bytas, höjt henne en aning i friborden och byggt en A22-inspirerad inredning, däck och överbyggnad. Allt gjort på ett mycket snyggt och proffsigt sätt.

När "Fassan" sjösatte Lola våren 2007 var jag med, klicka och njut av nedanstående Tabblo:
Tabblo: SK55 SWE 50 Lola


Innan Lola togs omhand så byggde "Fassan" klar A22 Charmina (tidigt 70-tal) som han seglat med under tiden Lola färdigställdes. Nu har han också köpt på sig SK30 Ariel som håller på att renoveras! Naturligtvis hann jag med att inspektera alla båtarna och under förmiddagen fyllde jag kombibilen med Lolas gamla inredning för framtida bruk.
På vägen hem mellanlandade jag lite norr om Sollebrunn och tittade på SK30 Gulli som ska renoveras. Hon står prydligt uppställd under tak på en gård långt bortom allfartsvägarna.
På vägen hem blev det kallare utanför bilen och vid Örebro kröp temperaturen ner till minus nitton. Ingen ide att stanna och och leta båtar då.

När jag kom hem började jag fundera på vad jag skulle göra med Ninnis styrbordsida, innan jag rev inredningen visste jag att det "glappade" lite mellan bord och spant på just styrbordsidan och när insidan av bordläggningen kom i dagen kunde jag konstatera att två bord "skjutit ut" från spanten längs ungefär fem meter. Kan man göra något åt det nu när inredningen ändå var borta......

Visningar: 120

Kommentar av Niklas Hallberg den 10 Januari 2010 kl. 2.13
Vet man vilken 15 Tass är? Är det inte dags för dig att skaffa 15-låda till ungarna? ;) Sk30 Gulli.... Vilket nr? Är renovering på gång eller söks renoverare?
Kommentar av Tor Hedvall den 10 Januari 2010 kl. 12.11
Hej igen Niklas,
Tass är det lite svårt att sia bakgrunden om, en barndomskamrat till mej ägde den eventuellt runt 1980 och jag mätte upp skrovet till 8,62 X 1,60. Utifrån dom uppgifterna kan man ju alltid kolla i Alla våra Skärgårdskryssare... Seglen som finns kvar ger inga ledtrådar heller. Jag kan skicka över bilder om du vill.
Gulli är 30 S-12 Arna VI som är nerriggad till 22:a och ägaren ska och vill renovera henne men pluggar just nu så tid och pengar kanske används till annat.
Kommentar av Niklas Hallberg den 10 Januari 2010 kl. 17.25
Kan det möjligen vara så att Tass är ännu en av Saritakopiorna, precis som Andante? Måtten känns ju rimliga iaf. Googlade liet igår och hittade Gulli och det han skrivit om renoveringsplanerna. Känns som att hon skulle vara lite för liten tyvärr.
Kommentar av Henrik Widstrand den 11 Januari 2010 kl. 9.36
Såga upp med klinga mellan bordena och trycktillbaka nåtlimma sedan mellan borena.
Kul med ett renoverings rep på bloggen.HW

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor