Förberedde basande idag igen, hann inte ta bort det fjärde spantet så vi fick nöja oss med tre. Körde igång värmaren och kollade att ångan kom upp i 100 grader. Under tiden den värmde sig kapade jag till ämnena till lagom långa bitar, den längsta var 156 cm och den kortaste bara drygt metern. Fasade också till den blivande ovansidan och lite grann i toppen på listen så att det skulle gå lättare att pressa in den under balkvägaren. (Jag undrar hur många gånger jag nu har skrivit ordet "balkvägare" i min blogg?).

Här ovan syns vilka tre spant som vi tänkte sätta på plats idag, det är de mörkare oljade partierna.

Se så mysigt det ångar ur hembrä..., äsch bastrumman.

När listerna legat i bastrumman i en timme hade Tomas anslutit till Göran och mej och så tog vi ut första listen och klämde in den under balkvägaren och längs bordläggningen. Fem skruvar från utsidan för att få den fixerad men tyvärr hade jag måttat lite för långt så vi fick den inte riktigt på plats längst ner och dessutom glipar den lite på mitten. Det kändes inte riktigt bra men att kapa en centimeter nertill under den tiden ämnet var mjukt funkade inte :-(

Nästa list ur bastrumman och Tomas klämde in den under balkvägarn och pressade på och så kom det där ljudet vi inte ville höra......, det knastrade om träet och vi såg hur det flisade sig..... inget bra alls, bara att inse att något är fel när ämnena knäcks. Kort diskussion om detta innan vi kastade oss över sista listen, nu skulle det väl ändå lyckas. Ut ur bastrumman och på plats längs bordläggningen men historien upprepar sig, det knastrat till igen, men inte bara på ett ställe utan på två går spantämnet av!

Bara att sätta sig ner och försöka analysera situationen, är virket för torrt (funkade ju bra förra helgen), har vi vänt ådringen fel, för kort eller för lång tid i bastrumman.... frågorna är många men svaren är få!

Ska hämta mer ämnen på måndag hos Pondus så då får jag resonera lite med Linus om detta......

 

Nåväl man får väl se det som en dag med nya lärdomar och hoppas på en förklaring om varför det blev så...

Visningar: 149

Kommentar av Janne Hansson den 22 Januari 2011 kl. 20.18
...Kanske en dum fråga, har du provat att lägga spanten i blöt några dagar innan basning?
Kommentar av Tor Hedvall den 22 Januari 2011 kl. 20.52

Hej Janne,

 

Nej, det har jag inte gjort, förra gången la jag alla spanten i en snödriva några timmar innan vi basade, det var töväder då, och nu har de legat vid båten sedan dess. Vi resonerade om det kunde vara att de inte var tillräckligt fuktiga (eller kanske färska om man säger så....)

Kommentar av Janne Hansson den 22 Januari 2011 kl. 20.59

...Låter troligt Tor, Lycka till med nästa omgång spant.

/Janne

Kommentar av Jon Sundeman den 22 Januari 2011 kl. 22.40

Hej.

 

Spännande följa renoveringen.

 

Själv har jag basat en del, ett sätt som var helt nytt för mig var en vän som lärde mig och det var att man byggde en bastrumma som har en låg takhöjd men en större bredd.

Sedan har man en spantmall som man kan ändrade spantkurvan på inne i bastrumman efter vilka olika former man ville ha. ( svårt förklara detta per text märker jag) men själva huvudgrejen var att man la in ämnet i baslådan och sedan lindade man så hårt man kunde tjocka gummilister (För fönsterisolering) runt spantämnet och spanmallen inne i baslådan. sedan knäppte man igen baslådans lock och började man koka ämnet och då ämnet blir mjukt kämpar gummilisten med att dra sig samman och tvingar då ämnet mot formen inne i baslådan. Detta gör att när man tar ut spantämnet får man vara snabb på att få av gummilisterna men man har den fördelen att man får ut ett ämne som nästan direkt har rätt form. Spant/ämnet kan få lite smutsränder av gummit men det kan man sedan putsa bort med sandpapper.

 

Mallen kan man ju antingen ha utanför baslådan och sedan linda på gummi listen runt mall ämne och sedan lägga in i lådan för basning.

 

Slutlien skall ju fiber riktingen vara helt rak och fin om man ska få bästa resultat.

Ämnena kan ju ligga i spirorör fyllda med ljummet vatten.

 

Kan ju vara värt att pröva.

 

Jon

 

 

 

Kommentar av Tor Hedvall den 23 Januari 2011 kl. 10.22
Tack Jon,

Jag tror jag förstår huvudprinciperna, värt att fundera på.
Kommentar av Niklas Hallberg den 23 Januari 2011 kl. 18.38
Som sagt, blötläggning borde fixa problemet. Torrt virke blir mycket sprödare. Lägg dom inte i badkaret hemma. Emaljen blir sträv och missfärgad. (Känner till ett numer halkfritt badkar med mahognyröd botten)
Kommentar av Henrik Widstrand den 23 Januari 2011 kl. 19.27
Ställ dom i ett plaströr med vatten (typ orangt avloppsrör ca 2-3 timmar ibnan basning det löser nog problemet.Lycka till HW
Kommentar av Tor Hedvall den 23 Januari 2011 kl. 19.51

Hej,

Tack för tipsen, jag är inne på att åka förbi rörläggaren i morgon och köpa ett plaströr på två meter där ena änden är igentäppt och kanske skruvkork (modell större) i andra ändan. Där borde jag kunna få i fyra-fem lister.

Jag har liknande rör för sjökorten men de är för korta för spantämnena.

Kommentar av Henrik Widstrand den 23 Januari 2011 kl. 19.53
Blir perfekt.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor