Igår hämtade jag mer lister till spanten och köpte en byggsats "Fuktkammare" så jag hade något att roa mej med idag.

Resonerade en del med Linus på Pondus om spantämnena och dess fuktighet och vi trodde nog båda att virket varit för torrt men att det som lyckades helgen innan berodde på att de legat i blöt några timmar iallafall.

 Efter lite småärenden på morgonen gick jag bort till verkstan och byggde ihop fuktkammaren, ett tvåmeters avloppsrör med stopp i ena änden och skruvkork i andra. Tomas som var där och jobbade räknade ut att volymen i röret motsvarar 16-17 liter. Kollade hur många ämnen som får plats samtidigt och det är minst nio med de dimensioner jag behöver till Ninni. Sågade till fem nya spantämnen av listerna och stoppade in i röret och sedan fyllde på med vatten. Innan vi blötte ner dem kollade vi fuktigheten i listerna med en fuktmätare; NOLL %, då är det för torrt.

 På eftermiddagen efter lunchvilan åkte jag ner och fortsatte arbetet med att demontera två träspant, TB1 och 2 som jag ju börjat med tidigare då jag ondgjorde mej över att det satt en skruv från utsidan men såg ut att vara en nit på insidan på de översta nitarna som går igenom balkvägaren (detta eviga problem med vad som gömmer sig där bakom). Nitarna neråt (bord 2-9) var ganska enkla att få bort, hugga bort pluggen, ett körnarslag i mitten av nitskallen, borra med 4 mm först och kolla att hålet blir i mitten och sedan efter med 6 mm borr och nitskallen hamnar så fint runt borren. Sedan var det bara att slå in niten. Dagens nitar var en rund modell på drygt 5 mm som inte är de originala fyrkantiga 3 mm. Nedanför bord 9 så har det funnits ett jänspant sittande under träspntet, alltihop nitat i borden. Trodde att det var gjort med järnnit men efter en del huggande och slående så kom fyrkantiga kopparnit i dagen! Som att be om att få spiksjuka och då är det heller inte så underligt att järnet mellan borden och spantet bara är jästa rostflagor, hoplimmade med mönja och linolja....

 Då jag fått bort alla "lätta" nitar ur spanten och fått loss dem nertill (inget svårt då de var ganska muggiga där....) så var det då balkvägarnitarna. Skruvarna som var av mässing! var enkla att skruva ur men nitarna på insidan???? Försökte slipa bort toppen på niten och slå den genom det hål som borde finnas där innanför, men tji.... den rörde sig någon millimeter men sen var det stopp. Fram med stämjärnet och spräcka spantet och så lirka undan det och så känna efter, Originalnitarna är bockade neråt längs utsidan på spantet och det nya bordet sitter skruvat utanpå  alltihop genom nya hål i spant och balkvägare, så kan man ju också göra.

Bilden här bredvid är tagen upp mellan balkvägare (till höger) och bordläggning, längst bort syns undersidan på däcket. Skruven i mitten är en som är dold från utsidan under snobbranden och som jag inte såg, så nu lärde jag mej att ta bort hela guldtejpen i översta bordet också.

 

Visningar: 96

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor