Det började som alltid. Med ett förlupet ord på en båtuppläggningsplats. En kamrats kamrat skulle ha en gammal racer liggande sedan förr. Hade visst varit i sjön men när akterspegeln var slut, hade den blivit upplagd för renovering. Och som sedan hade stannat av. 

Uppgifter som dessa skapar oreda i huvudet, om man säger så. Inte kan det få ligga en racerbåt i en villaträdgård och förfaras. Detta kräver action. telefonnummer bytte ägare och snart var tid och plats bokat för att hämta något som jag inte ens sett på bild. 

Och visst var det en racer som låg där. Eller i alla fall resterna av det som en gång hade fungerat. Med trailer utanför häcken och en kranbil på plats så fanns det ingen tid att tveka. En halvtimme senare och några tusenlappar så hade en båt till bärgats. 

Det roliga med henne är att hon är utrustad med dubbla roder. En detalj som jag aldrig sett tidigare. Fina som 17 i brons. Bara det gjorde intresset runt båten större och den värd att rädda. 

Väl hemma, fick stafettpinnen gå vidare till SCB-medlemmen Stefan Lindberg, som nu har dragit igång renoveringen av denna unika racer. Och så här skriver Stefan själv om båten:

Några bilder på min Viggen. Gissningsvis byggd kring 1930 av (skicklig) amatör med ESS som förlaga, möjligen Rc Furuvik som har samma mått och layout. Om det nu inte är så att det är en experimentbåt/ tävlingsbåt från Giddes penna men byggd av annan. Owe F känns inte vid att denna båt skulle ha byggts på något av familjens varv. Oturligt nog så har tidigare ägare bytt akterspegel så alla gamla skruvhål är borta. Dubbla roder och diverse stålförstärkningar antyder en viss experimentlusta hos byggaren/konstruktören. Båtens identitet är således  inte fastställd. Hittades efter många år på land, otäckt,  i en trädgård i Hässelby. Nu under långsam renovering. Tips om båten ursprung mottages tacksamt. 

Lycka till Stefan och keep up the good work :) Snart kommer sanningen fram om båtens bakgrund också. Vem av er är det som vet mer...?

Visningar: 790

Kommentar av Anders Johnsen den 27 Mars 2014 kl. 22.05

Dette med doble ror var det flere som brukte. Her i Oslo ligger en Furuholmen raceren Asperøy som er bygget på denne måten.

Også amerikanske Thomson brukte denne løsningen på denne 20' runabouten fra 1929

Kommentar av Håkan den 28 Mars 2014 kl. 8.26

Inget som säger att båten måste vara svenskbyggd med andra ord.....? ;)

Kommentar av Stefan Lindberg den 28 Mars 2014 kl. 10.28

Spännande tanke! Ja båten är ju som sagt prick 22 fot lång, ett vanligt amerikanskt runabouttmått vid tiden kring 1930. Och enligt Anders med flera kännare har hon ett slankare utseende än en ESSbåt. Det som ställer till det är att hon inte är byggd med stringers i bordläggningen, och hon har furubotten (tillsynes original) samt s.k. skivdäck i honduras med den lite ovanliga sammanfogningen av skarndäcksskivorna (se bild). Ratten på babords sida och rattsång/styrväxel från A-Ford (ser det ut som) som är kopplat till ett långt galvat rör, modell gammal vattenledning, till ett parallellstag vid rodren. Lutar nog åt att hon är svenskbyggd med Ess som utgångspunkt men inspiration hämtad av byggaren från amerikanska, eller norska, båtar från samtiden.

Någon som kan säga hur en racer med dubbla roder uppför sig i sjön ? Man kan ju ha en längre axel och därmed mindre vinkel/bättre verkningsgrad samt att vattenströmmen kring propellern blir mer ostörd..eller? Sämre styrning i låg fart? Bättre i hög fart vid svängar?

Kommentar av Stefan Lindberg den 28 Mars 2014 kl. 10.34

Avbärarlisterna/sprutlisterna satt monterade jäms med slaget från aktern fram till  halva båtens längd, dvs inte som vanligt vid vattenlinjen eller högre upp.

Kommentar av Anders Johnsen den 28 Mars 2014 kl. 15.17
Hun kan jo ha være bygget i Sverige ettet et norsk eller amerikansk design?

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor