Boghammarprojektet - Uppdatering del 2, Hittat en motor

Har hittat en riktigt cool Kermath Sea Chief Six från 1947 som jag hoppas kommer att funka till boghammarbåten.

Den verkar vara i riktigt bra skick, förutom att det är rätt mycket rost i kylkanalerna. Dock verkar godset i blocket i klass med järnvägsräls så det är nog ingen fara :) Det är inga vändkanter i cylindrarna och motorn är komplett förutom förgasaren och en vattenanslutning till avgaslimpan. Förgasare har jag hittat i USA men om någon har en vattenanslutning som kan funka är jag intresserad av att köpa den. Så här ser den ut:

Den enorma avgaslimpan är i aluminium så den är inte alls farligt tung. Dessutom har det gjort att den klarat sig bra genom åren och den ser riktigt frisk ut. Blir en specialare att klura ut hur vattenflödet i motorn skall gå bara, ha ha. Fick med en hel hög med skumma rör och en gammal remdriven vattenpump.

Motorn skall ge 105hk vid 3400 rpm och ca 260Nm vid 1400rpm så jag hoppas det skall räcka för att få lite fart på båten. Motsvarar väl ungefär en Ford sidåtta även om denna inte varvar riktigt lika mycket. Hoppas på runt 20-25 knop vilket jag tycker är rätt lagom för en gammal klassiker.

Kermath Sea Chief fanns som både 6 och 8 cylindriga och är båda marinkonerterade Pontiacmotorer (därav chief i namnet). Denna motor satt i bla. Pontiac Torpedo från 1941 och framåt och den användas i flera modeller av Pontiac ända fram till 1954. Packningar, lager mfl slitdelar finns att köpa i USA så det ska säkert inte vara något problem att få fart på den igen. Först måste dock min Ford Bronco som nu ockuperar garaget fixas iordning först. Den väntar på hopskruvning efter att jag bytt toppackning i motorn.

Tog en bild utifrån så man ser storleken på motorn. Ford 351an till höger är inte en liten motor den heller :)

Visningar: 235

Kommentar av Håkan den 25 Augusti 2014 kl. 10.41

Cool  motor, nästan samma kultstatus som en Flathead! ;)

Kommentar av Johan Ankarbäck den 25 Augusti 2014 kl. 12.23

Tack! Ja, det är rätt hög coolfaktor på den :) Kollade efter en Ford flathead V8 men dom är ju väldigt svåra att hitta i vettigt skick, dessutom är dom lite dyra för min budget. En V8 hade varit lite lättare att få dit också rent platsmässigt. Raksexan är gigantiskt stooor som synes på bilderna. Tror ändå denna kommer att funka bra till båten.

Kommentar av Håkan den 25 Augusti 2014 kl. 13.39

Blir kanon!

...ska du renovera motorn nu eller på en gång? :)

Kommentar av Johan Ankarbäck den 25 Augusti 2014 kl. 14.14

Måste först få klar bilen i bakgrunden. Sen kommer jag väl att fixa med motorn paralellt med båten. Har inte bråttom att få den klar. Måste ju dessutom leta lite delar som fattas.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor