Boghammarprojektet - Glasfiber+epoxi eller inte, det är frågan...?

När jag köpte båten så glipade borden ca 2-3mm på i stort sett hela skrovet. Botten är omgjord med krysslagd plywood, epoxi och glasfibermatta vilket gör den urstark men på tradionellt sett att se det "förstörd". Bordläggningen är dessutom bara 8-9mm tjock efter alla år av renskrapningar så min första tanke var att lägga på epoxi och en tunn glasfibermatta över hela båten. Efter att ha stått i den fuktiga höstluften ser dock skrovet ut så här...

Borden har i stort sett gått ihop och största gliporna är ca 0,5-1 mm. Några ställen där det var skador har jag spacklat men i det stora hela ser båten riktigt bra ut nu.

Funderar nu på att behandla sidorna på tradionellt sett istället med linolja och bets/lack eller oljefärg. Förutom att man slipper det slibbiga jobbet med att plasta båten så spar man säker in lite vikt också och det är ju bra på en racer.

Vad tror ni som hållit på ett tag? Räcker 8-9mm i borden för att få stabilitet i båten eller behöver den den extra styrkan som ett lager epoxi och glasfiber ger? Alla spant är hela och fina. Hur funkar plastad botten ihop med oplastad bordläggning?

Visningar: 1042

Kommentar av Håkan den 4 Oktober 2014 kl. 16.29
Kurre har fått samma behandling av föregående ägare med expoxi-behandlad botten enligt West-metoden. Vet inte vad man skall säga om tex vad som är mer original.....Kurre har kvar hela sin bordläggning i botten sedan den byggdes hos Gidde Forslund 1937, dock är träet "dödat" med epoxi.....hade man bytt all botten så är ju båten definitivt inte original längre så frågan komplex om man är ortodox....! ;)
Har också funderat på stället där epoxin möter "riktig" bordläggning hos Kurre och vad som händer där men jag vet inte ännu.....
Kommentar av Ingemar Wiloboken den 5 Oktober 2014 kl. 21.22

Hej Johan!

Jag har köpt en gammal electrolux c sport och har tänkt lägga epoxy och väv i botten då den är dålig.

Hade tänkt göra en fasning i övergången på någon mm för att få en "fin" övergång mellan botten och sidor.

Jag har pratat med varvsfolk och de säger att det bör fungera med en sådan övergång. Mer kan jag inte säga. har en blogg här så ni kan se hur mitt projekt fortskrider. /Ingemar

Kommentar av Anders Johnsen den 5 Oktober 2014 kl. 21.22

En annen mulighet hvis du vil beholde det originale utseende med mahogny sider er å kryss laminere 2 lag mahogny. Ett lag i  diagonalt og ett lag i retning som den originale bordkledningen, alt limt med epoxy.

Hva har du tenkt å gjøre med dekket ? Jeg har engang hørt at hvis du har kaldbakt/plywood bunn og dekk vil du få problemer med sidene hvis disse ikke er like stive som dekk og bunn. Noen som har kommentarer til dette ?

Kommentar av Johan Ankarbäck den 5 Oktober 2014 kl. 21.55

Jag har tänkt att lägga däcket med ribb på traditionellt sätt och sen lägga på vanlig fernissa. Dels för att jag inte har någon utrustning för att lägga kallbakat däck och sen så tycker jag om lukten av äkta fernissa :) Annars kommer den inte att kännas som en träbåt om det inte luktar fernissa om den, ha ha

Kanske man ska testa utan att epoxibehandla sidorna ändå? Har kollat runt lite mer och det verkar ganska vanligt med epoxibotten och "vanliga" sidor. Enda kruxet är tjockleken på bordläggningen. Räcker verkligen 8-9mm för att få det stabilt och sjösäkert? Där jag har mätt på oslipade ställen så verkar det ha varit 12-13mm från början så ca 1/3 är bortslipat.

Kommentar av Micke Öhman den 6 Oktober 2014 kl. 11.26

Ja om du slipar ner först och sen börjar linolja ordentligt så kommer hon kanske gå ihop ytterligare lite till..

men det gäller att bestämma sig. Antingen linolja, eller epoxi....(när man väl börjat finns det liksom ingen återvändo...)
:-0

Kommentar av Johan Ankarbäck den 6 Oktober 2014 kl. 12.14

Ja precis, om man oljar går det inte att epoxibehandla och har man på epoxi så går det inte att göra något annat överhuvudtaget... Har en lagning kvar i fören först. Sen måste jag bestämma mig :)
Vad tror du om tjockleken på bordläggningen?

Kommentar av Micke Öhman den 6 Oktober 2014 kl. 12.48

Kanske lite på gränsen att vara i det klenaste laget??

Skulle man kunna nåtlimma (med epoxi) för att styva upp skrovet???

(och sen behandla mer traditionellt....)
Tanke....

Kommentar av Ingemar Wiloboken den 6 Oktober 2014 kl. 13.34

Linolja kan vara bra då du "dödar" trät på ett naturligt sätt men det kan hända att det inte utvidgar sig tillräckligt och då får du alltid en springa mellan borden.

Kommentar av Johan Ankarbäck den 6 Oktober 2014 kl. 16.12

Nåtlimning vet jag inte om jag vill ge mig på. Tror inte jag har utrustning för att fixa det. Kanske får bli en glasfibermatta iallafall. Då får man ju en rejäl förstärkning av skrovet på sidorna även om det kanske är lite tråkigt på en träbåt.

Kommentar av Dag Engström den 6 Oktober 2014 kl. 20.44

Det går väl utmärkt att köra fernissa utanpå epoxi om man använder uretanfernissa.  8mm bordläggning låter tunt på mig... Dessutom är det väl bra att fernissa utanpå epoxi för att hindra den att gulna av uv-strålning.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor