Var i Paris på veteran-mässan Retromobile i fredags. En schweizisk båt från Felix Portier visades, byggd 1944 i ett exemplar. Båten var i mycket bra skick och helt klart annorlunda. Den mätte 9 meter på längden samt 2 meter på bredden och hade en Chrysler V8. God för 33 knop enligt uppgift.
Den här båten och andra kommer att auktioneras ut den 20 mars i Paris av firma Osenat specialiserad på högklassiga antikviteter. Vid fråga till utställarna beräknades slutpriset på den här båten bli någonstans mellan EURO 225.000 till EURO 300.000. Annorlunda prisbild på båtarna mot Sverige, javisst!

Men skulle detta med kvalitets-auktion som sätt att sälja fungera här i Sverige för våra fina båtar?

Är detta ytterligare en väg att öka intresset för klassiska båtar? Så vi slipper vanvård eller upphuggningar.

Är det här rätta sättet att hitta nya kärleksfulla vårdande ägare till våra unika båtar?

Synpunkter.....?

Visningar: 1236

Kommentar av Michael Hackman den 3 Februari 2010 kl. 17.46
Hmmmm om jag säljer barnen, hustrun, flyttar in i båthuset, jobbar övertid i 120 år så kanske... Båten är värd var enda Euro!!! Älskar den utan att sett den i verkligheten!!! Tanken med att få in båtarna på auktion kan vara rätt, varför inte prova en båt auktion i samband med "fri fart" i sommar Anders? Du har ju pålagt oss andra att bygga Wetroddar så den här handsken får du slängd mot dig! ;-)
Kommentar av Per Lundbladh den 3 Februari 2010 kl. 20.23
Kul båt men för de pengarna finns det många sköna båtar att välja mellan...
Jag tror att den rika mängden träbåtar i vårt land och den i övrigt rätt så snåla båtvärlden motverkar en utveckling av prisbilden som den i Europa. Men handen på hjärtat, vill vi verkligen att veteranbåtar skall bli antikviteter endast för de rika och förmögna. En högre status, gärna! Men jag är glad om vi kan bevara mångfalden och mängden av veteranbåtar i Sverige. Jag hoppas att mina barn ska känna suget och ha råd med en veteran när de blivit vuxna uppgiften.
Auktioner är jag väldigt positiv till och skulle bli överlycklig över en marin loppmarknad...men jag tror vi ska se till att höja träbåtarnas status genom att sprida kunskap om att det går fortare att matta ner och lacka än att rubba och vaxa.
redan idag är det ju träbåtarna vid bryggan som får de uppskattande blickarna, men folk i allmänhet tror att det är betydligt mer krävande att äga dem än vad det verkligen är. Vi får alla se till att bli ambassadörer för vår kulturskatt och välja att visa upp oss.
Kommentar av Michael Hackman den 3 Februari 2010 kl. 23.13
Har nog vädrat den här åsikten förr men iaf, då mång av "oss" inte köper båt utan en hobby just för att få hålla på med själva renoveringsarbetet så kan det nog i en oinvigds syn se ut att var jäkla massa "jobb" som vi då letade efter när vi skaffade båten. Samm sak med dessa forum, där vdiskutionen också handlar om byggande o filande så förstår jag om en blivande "träbåtägare" kan få en ansträngd syn på att äga en träbåt. Lösningen är just som Stefan säger att båtarna kommer ut i hamnarna o det skapas en Show runt det hela som bilbyggarna har lyckats skapa för även om man vet att det ligger enormt jobb i en fint byggd bil så är det ju att köra den som lockar inte skruvandet. Båtar i alla prisklasser får vi nog börja vänja oss med och samtidigt precis som det fortfarnade finns vrak i bilsvängen för en vettig peng så kommer det att finnas skepp som går att bli ägare till för en vettig penning i framtiden! Nu är det bar att hoppas att mina illutioner kommer att besannas......
Kommentar av Ulf Lindén den 4 Februari 2010 kl. 15.06
Storfors Varv & Marina debiterar endast 250:-/kvm och år men då ligger det en bit utanför Stockholm, närmare bestämt 90 mil! Lyckliga äro Piteåborna :-) Kolla in på www.storforsvarv.se

Håller med Per Lundbladh som sätter nivån på diskussionen om den märkliga Felix portier-båten!

Tack för ordet / Ulf
Kommentar av Mats Thorsson den 4 Februari 2010 kl. 20.55
Känns som bloggen seglar iväg mot grund.

Frågor om förvaring är kanske inte vad som skulle tas upp här. Förvaring är dyrt för alla oavsett vad vi betalar och har man många båtar och bilar är förvaringen ännu dyrare, så är det bara. Eller att vi får beröm när båten ligger vid bryggan, det får vi alla, hur många gånger som helst varje sommar men det leder ingenstans. Detta är ämnen som det pratats om i årtionden, men det är rena cirkelresonemang. Något nytt måste till för att höja intresset!

Alltså! Min fråga gällde synpunkter på om auktion är ett vettigt sätt att sälja klassiska båtar. Samt om marknadsföring och skriverier kring ett sådant evenemag kan höja intresset för båt-veteranerna. Här pratar vi både trä och plast samt dyrt och inte så dyrt, auktion kan vara fynd eller tvärtom. Det är däremot ett sätt där alla båtintresserade säljare och köpare från alla delar av landet kan mötas vid ett tillfälle och ett marknadspris sätts på båtarna. Att kombinera med en marknad, som föreslagits, för försäljning av båttillbehör låter mycket vettigt. Vad jag söker är ett enkelt sätt att både sälja och köpa båt. Visst är det charmigt att leta objekt i lador och på andra ställen, men här pratar vi detektivarbete eller bara ren tur.

OK! Då kör vi igen! Synpunkter på auktion för klassiska båtar?
Kommentar av Ulf Lindén den 5 Februari 2010 kl. 7.30
Men hallå där Mats!
Inte skall du väl jaga upp dig bara för att inte medlemmarna på bloggen följer just ditt ämne till punkt och pricka och att så inte sker betyder absolut INTE att bloggen "seglar på grund" tvärt om!
Här tar vi upp alla frågor som intresseras oss och rör vår hobby, vare sig du gillar det eller inte. Om du tycker att ämnet "seglar iväg" i fel riktning (enligt din åsikt) så är det väl bara att du tar upp tråden igen, eller hur?

Med vänlig hälsning
Ulf Lindén
Kommentar av Anders Værnéus den 5 Februari 2010 kl. 8.52
Vad tror ni skulle vara en bra plats och tidpunkt för en dylik auktion i Sverige? Vår, sommar, höst? Stureplan, Sandhamn, Biskopsudden, Stockholm, Göteborg, Linköping eller Skellefteå?
Är det bra att hålla ngn erkänd i handen (Bukowskis, Sothebys, eller ?) eller ska vi hålla den i eget regi?
Kommentar av Janne Hansson den 5 Februari 2010 kl. 9.44
Vad jag vet har det förekommit auktioner på "exklusiva" båtar här i Sverige.Racern Mae West såldes väl någon gång i mitten på 90-talet för en ganska liten peng. Det som är synd med auktioner är då när säljaren drar tillbaka föremålet om det ej kommer upp i det pris som han/hon tycker det är värt. Jag kan tycka att det är en chansning man får göra som säljare. Men om dom vanliga veteranbåtarna i det här fallet blir exklusivare vet i fan. Tillgång och efterfrågan...
Kommentar av Ulf Lindén den 5 Februari 2010 kl. 9.57
Vi har ändå har nått mycket långt de sista åren tack vare kombinationen av träget PR-arbete, den naturlig utveckling och ett ökat medvetande. Samtidigt som jag anser att bra båtar skall kosta pengar tar det ibland löjliga proportioner, exempelvis den märkliga båten från Felix Portier med ett förväntat pris på 2-3 miljoner, varför skulle den vara värd de pengarna, löjligt tycker jag i alla fall.

Vi är på god väg, låt de ta några år till så sker en naturlig utveckling som styrs av tillgång och efterfrågan.

Varje insats som görs, exempelvis Anders V´s skickliga och trägna arbete, denna blogg, Museihuset, träffar i Sandhamn, Karlskrona etc. etc. kommer att fortsätta att höja intresset, medvetenheten och därmed även prisbilden (statusen) på ett sunt och riktigt sätt, Bukowskis och Strandvägen känns bara löjligt, i alla fall i min värld?
Kommentar av Janne Hansson den 5 Februari 2010 kl. 10.07
Är nog benägen att hålla med...

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor