Jag älskar att hata ordet höst. Det är liksom både en start och ett slut på en gång. Start på en säsong där du pysslar, plockar in, gör iordning. Ser till och månar om grejerna och ljuset på ett sätt som du inte behövt på ett par månader. Men det är ju också ett avslut på just det ljusa, underbara och fantastiska som sommaren för med sig. Och det mest tragiska - det är dags att avsluta årets båtsäsong. 

Med dimman och fukten, så börjar en ny fas för våra klassiker. De torkar liksom aldrig ur längre på dagarna. Fukten blir kvar i skrymslen och vrår. All textil blir liksom inte helt trevlig länge och måste tas in för att hålla fräschören. Och snart så smyger den på - vetskapen om att nu måste båtarna upp. 

Så kommer då dagen då båten står där förläget på land igen. Säsongen är över. Fram med tvättsvamp, spolslang, vattendammsugare, glykol och allt annat som ska göras innan den får skydd för vintern. Men samtidigt börjar du också planera för vinterns arbeten; vad är viktigt? I vilken ordning ska det göras? Ta det tråkiga först eller börja med det roliga? Är det stora jobb på gång eller bara småpet till nästa säsong? Vad och hur - planera duktigt och börja i tid. För snart - tack och lov - så är det vår igen.

Berätta om dina planer i vinter. Vad ska göras och på vilken båt. Vi andra vill också gärna veta om vad just du ska hålla på med. Så skvallra gärna lite extra för oss. Så pushar vi varandra in i vintern och mot våren. 

Nu kör vi....

Visningar: 387

Kommentar av Jesper Sannel den 24 September 2015 kl. 8.38

Torrsatte tillsammans med far och bror familjeklenoden Pilikia i Lidingö båtklubb i lördags (plus en massa andra plastbaljor..), bara att börja bygga täckställning så att hon hinner torka ur innan vinterkylan kommer. Nästa år fyller hon 100 år, så till och med barnbarnet (min son) har pratat om att hjälpa till i vinter för att få henne lite extra fin till hundraårsjubiléumet. Inga stora saker, bara lite vanligt underhåll, men kanske något extra lager lack här och där. Samt en översyn av elsystemet. Styrbords lanterna skulle behöva ett nytt glas, men det är svårt att hitta i rätt storlek (46 mm diameter). Någon som har några tips? Hoppas på en inte alltför kall och lagom torr vinter så att vi kan jobba på lite hela tiden och inte spara allt till vårrustningen.

Kommentar av Jesper Sannel den 24 September 2015 kl. 8.43

Så här såg det ut i lördags.

Kommentar av Anders Værnéus den 24 September 2015 kl. 8.51

100 år vacker. Och i samma familj dessutom under stor del. Grattis till henne Jesper med familj. 

PS. Lanternglas finnes. Skicka bara din adress till anders@sjoexpress.se så tillser jag leverans.

Kommentar av Lasse Modin den 24 September 2015 kl. 12.36

Men snälla, jag har ju precis sjösatt..?

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor