Är ju precic i starten på mitt bygge, har just börjat att malla ut spant-delarna på tunn MDF. Men nästa steg är ju att såga ut dem "på rikigt",  frågan är nu vilket material man skall välja, Ek, Furu. eller något annat?

Tidigare har jag enbart använt ek i dessa sammanhang, men har noterat att många av er andra bygger i furu.... vore intressant att höra lite olika tankar i ämnet, Varför gör man inte spanten i plywood? Tänker att det vore lämpligt, åtminstone på de delar som det är mycket böj på, som bottendelen på spanten där annars ådringen riskerar komma tvärs över ute i ändarna....

Förresten, var köper ni ert båtbyggarvirke?

 

/Bosse W

Visningar: 1009

Inlägg i den här diskussionen

Berätta först Bosse - vad blir det för bygge...?
Jag gjorde mitt val då min farsa, som driver en bygghandel lyckats få tag på Norrlänsk fura.
Jag tänkte först göra spanten i mahogny med. Sen finns det ju en kostnadsaspekt.
I övrigt så har jag Sappelli mahogny i skrovet och gammal Honduras i ribben .
med viss lärdom från mina år på båtvarv, så gör inte spanten i mahogny. Så har Riva det med följden att ständigt behöva skruva om.
Jag har en längre tid funderat på ettt nybygge, och fastnade för länge sen för Gar Wood:s lilla Speedster.
Dels är den ju hur frän som helst, och den är i en storlek som passar ett mindre garage....
I våras var jag på en resa i USA och bokade då in ett besök på båtmuseet i Clayton NY där orginalt finns MissBehave:Efter att ha sett den i verkligheten fanns det ingen återvändo, det var bara att köra...
Förutom museet i Clayton var vi även på Anique Boat America (Länk).
Där fanns systerbåter Miss Chief med orginal Chrysler Spitfire motor till salu:Trots att den liten och rar fick den dock inte plats i handbagaget, så den fick stanna i USA. Men det var ändå en mäktig upplevelse att få förmånen att se två av de fem exemplaren som finns kvar av orginalbåtarna.
Ett antal replikor har ju byggts på senare år på andra håll i världen, men jag her inte sett till någon här på hemmaplan....
Hej jag har använt fura till allt utom stäven där är de mahogny bplyfa.
Jag har pratat med en såg och fick ett bra pris på fura i en bra kvalitet.
Jag har sågat + hyvlat allt till rätt dim.
Har använt epoxylim till alla lim fogar.
Att tänka på är att inte ha för bra passform på bitarna så att allt lim trycks ut.
Mahognyn har jag köpt från www.calexico.se där tyckte jag att jag fick ett bra pris.
En kol förebild ! Gar Wood:s lilla Speedster.
Funis
Fura....! här hemma växer det massor av dem... och egen såg har jag också... våra furor är till och med klassade som Norrlandsfura av sågverken trots att vi inte bor i norrland... Västsvenska höglandet ;) .... i vinter ska jag fälla furor som är nästan 100 år gamla men som bara är mellan 20 och 30 cm i grovlek,,, ca 1-1.5 mm årsring.. tänkte kvarterssåga lite virke till min orrskär... det jag hittat i Oregon pine här i sverige tycker jag inte håller den kvailten jag vill ha! och kvarterssågat ska det vara... snyggast och tål mest stryk! en vän till mig pysslar med ultralätt flyg och bygger sina egna maskiner och han har beställt av mig för att göra propellrar..

Hej jag har hört att epoxyn inte tar såbra i EK något med garvsyra låter troligt.

Jag använde fura

Tjena Joakim, jag hade nog valt att limma EK med Aerolite ett tvåkomponents lim som togs fram under andra världskriget för att limma ihop flygmaskiner med... otroligt stark limfog får man och perfekt till just ek där man kan få problem med garvsyran. Mycket enkel att avnända kommer i pulverform som blandas i vatten, vilket man stryker på den ena sidan av det man ska limma, och härdaren som man stryker på den andra sidan. Pressa samman med tvingar och vips så har du dagen efter en superstark limfog. Nackdel relativt dyr, och att det är tvåkomponent, samt att det uppblandade pulvret inte går att lagra någon längre tid.

 

men vad jag förstått det klart bästa limmet... kanske någon annan som känner till något annat.

 

Länk till en som säljer

http://www.claessons.com/produkter_info.asp?nid=422333

 

Ligger i Göteborg

Bo du byggde väll spanten i mdf ;-0
Byggde i masonit för att spara vikt, måste tänka på kilona om det ska gå fort :-)

RSS

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor