När jag tog upp båten i höstas hittade jag ett antal spridda lack-släpp i form av runda bubblor i stroleksordningen som 5-kronor ungefär...dessa skrapades loss inför höstens torrsättning innan båthuset täcktes och har sen fått torka ut ordentligt, se bilder nedan:
Dessa är ganska många som synes, och jag har aldrig varit med om nåt liknande förut
Så jag undrar: Är det nån i denna församling som sett nåt dylikt förut?? Vad är det, var kommer det ifrån?

Nu skrapar jag ner kanterna först med en vass skrapa/sickel, och sen mattar jag ner området med 180 papper. Sen betsar jag på fläckarna ett par varv för att få ungefärlig samma ton/nyans som omgivande mahogny, och sen har jag börjat bygga på dessa små "kratrar" med snabbtorkande fernissa som fått ligga till sig lite ("kletig")
Detta är ju rätt så tidsödande som man kan förstå, så jag är idel öra med era teorier så man kan förutse denna typ av extraarbete inför framtiden, och minimera risken att det inträffar igen...
;-)

Visningar: 1934

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Har fått identiskt på Juanita, men tröstade mig med att fernissan hade suttit i 25 år och nog "fick" ge upp utan att jag kunde klaga. Hur gammal är din fernissa?

Skrovet renskrapades senast 1997 av förra ägaren....(överbyggnaden 2002), så det är 16-17 år sedan nu..
Vill ogärna renskrapa skrovet igen om det inte är nödvändigt...

Hur gjorde du på Juanita?

Har den sidan vart extra mycket i stark sol i den sommaren som var?

Nej, det är det som är så märkligt, just denna sidan ligger för det mesta i skuggan.....den andra har knappt några blåsor alls...

Skumt!

Finns ju inte så många orsaker egentligen, brukar ju vara fukt, olja eller sol som åstadkommer dessa lackbubblor!

Hur ser det ut på insidan av borden?

Jag vet, det är det som är så frustrerande...om det hade varit fukt så hade jag kunnat förstå rent logiskt om lacksläppen suttit precis över en plugg t.ex, men så är det inte. De kan sitta precis var som helst, mitt på en planka utan pluggar under släppet...

Hmmm, skall krypa in och titta på insidan, kan vara ett bra tips...
;-)

Det enda andra jag kan komma på är om det är en kombination av fernissan och gammal bets eller liknande....???

Borde ju rimligen vara större partier än dessa om det är en kombination av fernissa som ger detta kan man tycka...?

Jag har fått liknande släpp på däck och förluckan, ser ut som de expanderar i solvärmen och snittar man hål på dem kan de sjunka ihop och "klistra" fast sig i underlaget igen.

Däck och luckor skrapades för 8-10 år sedan och har sedan behandlats med Epifanes enligt "instruktionsboken", många lager utspädd med mindre och mindre terpentin.
Släpporna uppdagades första gången under sommaren 2012 efter att båten legat uppe i tre somrar...

Grannbåten, Jubileums40:an Christina II uppvisade samma blåsor under de två senaste somrarna.

Jag har oxo Epifanes på Juanita. Men tror faktiskt att det är från det gamla receptet som ju hade sina svårigheter. Har hållit lacken vid liv såsom Micke nu gör. Men nu är det operation renskrapning som står för dörren...

Har också fått några liknande och ganska oförklarliga, men jag har trott att de orsakats av att jag provat Loris betsrecept ovanpå gammal lack (de fick ju själva problem med blåsor). Jäkligt förargliga är dom iaf.

Börjar också misstänka att det kan vara gammal bets som är boven i dramat även här...

När jag backar filmen, och spolar tillbaka vad jag gjorde förra våren som jag inte brukar göra, så är det just det:

Jag lade på ett lager bets innan jag fernissade

(man skall undvika att ändra på ett fungerande koncept med andra ord...)

Var det bets med starkt lösningsmedel? Jag misstänker att lösningsmedlet trängt genom samtliga lager lack och fått det att släppa ända inifrån, det är min hypotes, för den här typen av släpp har jag aldrig drabbats av tidigare. Det får nog bli renskrapning av allt över friborden så småningom, det går aldrig riktigt bra att jobba bort den här typen av skador, iaf har inte jag lyckats. Sen får man ta in och förvara den närmast bredvid sängen ; ) Solen är obarmhärtig.

RSS

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor