Jag är nu lite fundersam o tänkte slänga ut en fråga. Är det möjligt att olja först o sedan betsa?

Mina tidigare erfarenheter är att först betsat sedan oljat med linolja som fått oxidera ut innan lackning. Det har fungerat bra men nu är förutsättningarna lite annorlunda. Pga tunnslipad bordläggning kommer jag behöva ta det väldigt piano med slipningen. ytan känns då fortfarande lite fet o jag funderar på om det är så bra att betsa på, kommer troligtvis bli flammigt o fult.

min tanke är då att olja nu först för att få en mer jämn yta för betsen? vad tror ni, är det en dålig ide? någon erfarenhet av liknande problemställning?

allt gott

johan

Visningar: 1564

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Olja-bets-lack går alldeles utmärkt! Betsen tränger inte så djupt och man har mer kontroll. Har alltid använt den ordningsföljden, och just nu på Essbåten Relda.

Låter som en mycket bra ide tycker jag Johan!

Råseglarhuset som för Rylards sortiment rekommenderar tom att man betsar efter lackning för att få jämnast kulör - dvs olja, lack, bets och sedan mer lack. Sen menar ju somliga att bets på lack ökar risken för bubblor i fernissa. 

Brava själva kallar sin Rylard-bets för en impregnerande primer och när jag läser deras hemsida får jag intrycket att de menar att man kan skippa oljan helt. Med spritbetser är det annorlunda.

Låter ju toppen! o grymt med mer kontroll i betsningsmomentet som lätt blir lite skakigt :) lars, kör du med spritbets då eller blandar du någon speciell bets?

jag har tidigare kört med internationals bets som jag tycker varit fin i tonen. men den är ju väldigt "aggressiv" så det gäller att hålla koll på vad man gör o ha en väldigt bra grund. hade gärna hittat en lite mer lättjobbad variant som går att lägga på i omgångar  o bygga upp en gjämnare ton.

ska kolla upp bravas bets som du skriver om martin. låter ju onekligen intressant :) Jag har tidigare kört med intrenationals bets på matslipad lack o fick väldigt bra resutltat. men som sagt, det gäller att ta det lugnt med den betsen o köra tunt så lösningsmedlet snabbare avdunstar o inte förstör lacken. jag blandade  också i en matsked lack i betsen vilket lugnade den lite ;)

 

Hej Johan, Internationals Båtbets kör vi med. Grejen med att olja först är att betsen inte suger in på samma sätt som på bart trä, den ger alltså något mindre effekt och man kan därför få betydligt bättre kontroll. Istället stryker man bets ett par gånger tills man får rätt ton. Ta gärna någon spillbit som du oljar och sedan provbetsar. Relda har vi oljat med Epifanes Easyflow grundolja som jag upptäckt är otroligt bra! Därefter ca tre strykningar bets.

Rylards bets som Martin nämner fungerar på ett helt annat sätt, den har väldigt svag ton och jag uppfattar den mest som en underhållsbets som man påför varje år för att underhålla en grundfärg, eller om man vill ha en ljus båt som slutresultat. Den är ju anpassad för medelhavet där solen tar hårdare, säsongen är längre och där man ofta tvingas underhålla även mitt under säsongen. På min egen båt Soraya använder jag Rylard fernissa sedan många år, men jag har inte blivit vän med deras bets trots att jag försökt. Till Relda syr vi som bäst ett heltäckande hamnkapell som kommer att användas från dag ett, det kommer att spara bets och lack något grymt! Önskar jag kunde ha det på Soraya också!

ja, ett heltäckande hamnkapell är nog det bästa mot solen brännande uvstrålar :) Låter som bra resonemang runt olja o bets. super tack för tippsen o att du delar med dig av erfarenheterna!! verkligen toppen :) jag ska jobba på o hålla fortsatta arbetet uppdaterat här på tråden. fortsättning följer... 

RSS

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor