Lade för en tid sen ut en fråga på TBA rörande linoljans egenskaper. Huruvida linolja har någon svällande effekt på trä?

Svaret från den samlade expertisen var att linolja har ringa eller ingen svällande effekt.

Nyfiken som man är så ville jag givetvis pröva själv för att se. Jag hade ju en liten, liten förhoppning att linolja svällde trä lite grann ändå.

Tog helt sonika två helt torkade tallkottar. Stoppade en i vatten och en i rå linolja.

Som vi alla vet så öppnas och stängs en tallkotte pga omgivningens fuktighet och vattnets svällande egenskap. Inom loppet av 30 min hade kotten i vatten slutit sig helt. Kotten i olja var totalt opåverkad.

 Efter 12 timmar avbröts provet och kotten i linoljan var fortfarande helt opåverkad och exakt lika öppen som innan.

Slutsatsen är glasklar. Linolja har inga som helst svällande egenskaper på trä.

Visningar: 1544

Kommentar av fredrik lundahl den 15 Oktober 2013 kl. 10.21

Detta stämmer säkert.

Dock ska du betänka att när rå linolja härdar, dvs oxiderar så expanderar den i volym och tar därmed större plats i virket än i sitt råa tillstånd.Resultatet av detta blir att ännu mindre vatten(havsvatten) får plats i träcellernas svamplika struktur.Kanske är därifrån "missförståndet" med oljans svällande egenskaper kommer in.

Kommentar av Micke Karlbom den 15 Oktober 2013 kl. 10.50

Hallå Fredrik,

Spännande och lärorikt detta. Intressant att se om den oljade kotten sluter sig något under oxidationen. 

Kommentar av Håkan den 15 Oktober 2013 kl. 13.15

Slutsatsen är väl mer exakt uttryckt som: Linolja har ingen som helst svällande effekt på tallkottar! ;)

Det jag har fått lära mig under årens om träbåtsägare är väl snarare att man linoljar trät efter upptagningen på hösten för att bevara båtens form genom att ersätta det i träet upptagna vattnet med linolja utan att trät skal krympa, rätt eller fel!?

...intresant detta hursom! Har för mig att det var en kemist, och tillika träbåtsägare, som hade en utläggning om detta på rent molekylär nivå på TBA för ett antal år sedan....?

Kommentar av Micke Karlbom den 15 Oktober 2013 kl. 15.09

Jag drog månne förhastade slutsatser i detta komplexa ämne =)

En helt glasklar slutsats  Håkan! =)

En fråga jag brottas med en längre tid:

Om jag har ett skrov där många års brist på underhåll och längre perioders torrsättning gjort att bordläggning gått isär massor. Skulle det i detta fall vara bättre att svälla upp båten innan inoljning/impregnering sker?

Jag tänker som så. Att om jag oljar in och mättar träet i dess intorkade skick. Kommer detta göra att träet hindras att svälla upp? Resulterar detta i att jag aldrig kommer kunna få en tät båt? 

Jag får inte ihop detta och jag tycker det känns motsägelsefullt.

Kommentar av Håkan den 15 Oktober 2013 kl. 15.22

He, he! :D

När det gäller ditt andra resonemang så lever jag i den tron att det är rätt väg du är inne på med att gå med låta båten svälla med fukt/vatten under försommar/sommar och sedan spruta på en blandning av tex 20/80 med olja/balsamtepentin på hösten, för att driva ut fukten och få inoljan! Kör du på med linoljan kommer du att få svårigheter med att få en lika tät båt som den nyss beskrivna metoden, just my cup of tea! ;)

Kommentar av Lars Olsson den 15 Oktober 2013 kl. 17.58

Ja det är svårt det här. Jag gjorde en renskrapning och mättning med linolja efter konstens alla regler för några år sedan. Undervattenskroppen svällde upp och återtog en välmående form som jag aldrig tidigare sett! Första sommaren var läckaget minimalt, men det tog förstås lång tid att få henne helt tät. "Men en se den lycka som varar..." Andra sommaren efter behandlingen läckte hon som en parkbänk - har aldrig sett så stora springor - och det ville aldrig sluta eftersom trät inte tog emot vatten. Linolja lär också fortsätta uttorkningen av trät har läst mig till någonstans. Så jag vet inte...

Kommentar av Anders Welén den 16 Oktober 2013 kl. 11.32

Skulle vara intressant om du nu tog den linoljeimpregnerade kotten och lade den i vattnet för att se om linoljan hindrar den ifrån att svälla på samma sätt som den torra.

Kommentar av Micke Karlbom den 17 Oktober 2013 kl. 9.31

Det är inte utan att man blir förbryllad och tveksam till hur man ska ställa sig till arbetsgång och underhåll. Som jag sa förut så tycker jag det hela är motsägelsefullt. 

Jag fick dock lite mer klarhet i hur det rent kemiskt hänger ihop via min fråga på TBA. Jörgen Karlsson skriver i ett inlägg från 2005:

"Den del vatten som kemiskt kan tas upp i träets celler, dvs den vattenmängd som ger uppfuktning till ca 20%fuktkvot, den sk fibermättnadspunkten, går aldrig att ersätta med olja då det endast är OH-grupper från vattnet som kan ta plats i cellulosakedjorna. "

@ Anders Welén - Ska låta kotten torka till några veckor och sedan testa och se om det sluter sig i vatten.

Kommentar av Håkan den 17 Oktober 2013 kl. 9.38

Man får bli salig i sin egen tro! ;)

Kommentar av Micke Karlbom den 17 Oktober 2013 kl. 9.48

Håkan - Du har helt rätt i det. =)

Hur gör du för att efterbehandla med linoljan? 

Det jag har svårt att begripa är hur man kan efterbehandla en båt där utsidan är lackad och bottenmålad. Och insidan till stora delar är täckt av inredning och annat som förhindrar möjligheten till att komma åt.

Ska man första åren åka runt i en båt utan inredning för att kunna jobba in oljan inifrån?

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor