Det är en ständigt pågående debatt - vilka båtar ska vi rädda till framtiden? Och vad är det egentligen som är viktigt at bevara till de som kommer efter oss? Idag är utbudet av äldre båtar enormt på Facebook och Blocket. Fina båtar läggs ut till försäljning för knappt några pengar alls. Och förblir osålda. Samtidigt som till synes hopplösa projekt går iväg till en ny ägare nästan omedelbart för i sammanhanget dyra pengar.

Vad är det som skapar detta? Vad är det för känslor som styr oss att å ena sidan rata en fin båt för nålpengar, för att i nästa ögonblick springa oss fördärvade efter ett hopplöst lik? Några myter kan vi ta död på direkt:

1. De ovanliga båtarna är dyra - Skitsnack. Hade det bara hängt på "ovanligheten" så hade marknaden sett helt annorlunda ut. Unika enstycksbåtar från CG Pettersson är stendöda på marknaden medan massproducerat från Chris Craft är högvilt.

2. Folk är rädda för dåliga objekt - Skitsnack. Dåliga racebåtar bävar ingen inför. En fin Oxelösundare däremot, kan vara jättesvår att sälja

3. Intresset för träbåten är dött - Skitsnack. Aldrig tidigare har det varit sådan hype kring klassiska båtar. Men att sälja vissa av dem är ett sisifos-arbete.

Vad är dina tankar om detta? Varför tror du att vi som är marknaden, är så ologiska i vårt köp-beteende? Berätta vad du tror och vad det kan bero på att marknaden är virrig?

Visningar: 768

Kommentar av Gustaf Lanker den 13 September 2017 kl. 8.27
Jag tror det kan bero på två saker. Dels projektet i sig, att renovera en båt, kan vara halva resan.
Sedan i de fall renoveringsobjekten är billiga så är det lättare att ta steget, även om slutsumman blir betydligt större än för att köpa en båt i bra skick.
Kommentar av Anders Værnéus den 13 September 2017 kl. 9.42

Sant. Resan med projektet är en viktig bit. Många vill känna att de varit delaktiga i processen och vill ta del av den kommande hjälteglorian... :)

Kommentar av Johan Ankarbäck den 13 September 2017 kl. 17.48

Jag tror mycket att det är sättet att ha båt som ändrats. Numera är det ett fåtal som har en båtsemester där man är ute i ett par veckor utan det är snabba puckar och dagturer som gäller. Då passar en racer mycket bättre än en petterssonbåt eller snipa som puttrar fram i 7-10 knop.

Detta gäller inte bara gamla träbåtar. Det är samma sak för äldre plastsegelbåtar. Dom går knappt att bli av med ens för en fjärdedel av vad dom kostade för bara 3-4 år sen.

Kollar man vad som säljs nytt så är det snabba styrpulpetbåtar, helst i "underhållsfritt" aluminium med utombordare. Gärna färdiga med GPS, serviceavtal och assistansförsäkring.
Folk vill fortfarande åka ut på sjön men har inte tid med själva båtägandet.

Kommentar av Håkan den 13 September 2017 kl. 19.22

@Johan: Spot on!

Kommentar av Lasse Modin den 24 September 2017 kl. 0.54

Självklart är kombinationen tid och pengar viktig, men åtminstone för mig är det vilka båtar man drömt om i unga år. Vår granne på ena sidan hade en Essbåt och på andra sidan hade dom en campingbåt från Söderköping. Så när det dök upp såna båtar på marknaden var valet lätt. Sen hade jag grannar med Smuggler 18, Fjordling och Coronet 21 också, så nu har jag dragit på mig lite för mycket för att tiden ska räcka till..!

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor