Vi har nu efter 2 1/2 års tid letande och ringande till olika Museum och gamla ägare kommit fram att våran CG Pettersson ritade båt är TV 12. Detta var inte lätt eftersom det finns 3 identiska båtar, TV 11, TV 12 och TV 13.

Vi fortsätter renoveringen och kommer att sjösätta henne i Hälleviks ¥acht Club på Orust i Maj. Renoveringen kan följas på www.calina.se

Vi söker fortfarande ägaren innan 1970 och uppskattar alla ledtrådar.

På bilden är detta syster fartyget M/Y Mariana TV 13 nyutkommen från varvet 1924 och en bild på M/Y Calina 1972 när Dan Kutzner ägde henne på 70 talet. Då med namnet LIZA..photo.JPG001.jpg

Visningar: 2261

Kommentar av Anders Værnéus den 13 Januari 2014 kl. 20.39

Så underbart rått. Tänk den dagen då modet kommer över er och det känns rätt att gråmåla henne. Vilken grym pjäs... ;)

Kommentar av Patric granstedt den 13 Januari 2014 kl. 21.09

Tack Anders!

Vi får se hur modiga vi blir....Ni alla får se den färdiga Calina till sommaren 2014. Vi har också bytt namn på henne så nu blir M/Y Calina TV 12 istället. Vi håller på att stansa om mässings skyltar och dylikt.

En fråga, hur kan jag lägga ut bilder på bloggen så dom inte behöver klickas upp?

MVH

Marcus

Kommentar av Micke Öhman den 14 Januari 2014 kl. 8.33

Det verkar inte gå med smartphones eller surfplattor då man kör sidan i mobil mode, men via datorn kan du välja att klistra in bilderna under kommentarer via det verktygsfältet som då finns ovanför själva kommentarsrutan, som nedan t.ex:

Kommentar av Stefan Lindberg den 14 Januari 2014 kl. 9.46

Gillar rutorna med spröjs på gamla bilden :-) Ger verkligen båten en annan uppsyn som för tankarna till skottgluggar på ett gammalt pansarfartyg :-D Och den grova trossen som avbärare med flätad stävfender. Båten ser ut som om den menar allvar!

Like like

Kommentar av Patric granstedt den 14 Januari 2014 kl. 13.02
Vi skall till våren försöka få en liknande tross som avbärare med flätad stävfender. Styrhytten skall också modifieras om till en mer tidstypisk styrhytt som passar TV 12. Vi får bara se vilket som skall prioriteras denna säsong eftersom det är mycket att göra på TV12.
Kommentar av Patric granstedt den 14 Januari 2014 kl. 15.34

Vi har en känsla av att TV 12 måste ha varit med i KMK från 40 talet tills hon såldes på 70 talet. Finns det någon som har tillgång till matriklar från KMK som kanske kan hjälpa oss att spåra ett ägareförhållande till, nu är det bara det som saknas sen har vi alla ägarna till TV 12?

All hjälp är vi mycket tacksamma för!

Kommentar av Micke Öhman den 15 Januari 2014 kl. 23.02
för att öka på förvirringen, påstår jag att både Calina och Mariana är byggda på br.Larssons i K-hamn.

Mariana 1924, och Calina 1925.

således är Mariana Tv11, och eran Tv12....
(om inte den första, byggd på annat varv, gjordes 1923? isåfall är eran båt Tv13....)
;-)

men information redan dokumenterad på 80-talet pekar på att Calina sannolikt var stationerad i Sandhamn och Nynäshamn fram till 1940. det borde kunna vara vägledande...

dock är ägarlängden efter det årtalet fram till 1977 osäker/okänd...
Kommentar av Micke Öhman den 15 Januari 2014 kl. 23.18
för övrigt har jag läst att det var Christina och Carl-Franz Lawaczeck som förvärvade båten 1977
Kommentar av Patric granstedt den 16 Januari 2014 kl. 0.37

Ja det stämmer det blir lätt förvirrande med tre systerbåtar samt att man kan läsa om båtarna på¨sjöhistoriska ,där det står  att de är byggda på Br. Larssons varv i Kristinehamn, vilket inte alls är korrekt.

Mariana har t.o.m. en mässingsskylt där det står Br. Larssons varv Kristinehamn(men även den stämmer inte)Vi har forskat kring detta i över 2år nu och äntligen har vi rett ut vilken som är TV12 och vilken som är TV13. Vi har talat med alla ägare bak till 1972, därioblande Lawaszeck. Vi har tagit del av informationen från gamla MYS matriklar där det stått skrivet att Calina är f.d. TV12, men det är endast byggt på hörsägen, och vi ville ha mer bevis än det, och nu har vi det.

Alla 3 båtar är byggda 1923, och levererades1924. TV11 byggd på Fröbergs varv Lidingö, TV11 och TV12 byggda samtidigt på Önneredsvarvet(även felaktigt kallat Långedragsvarvet).

Just nu håller vi på att samla fakta kring TV12 under dess tid som tullkryssare. Tydligen har den varit med om många spännande jakter på smugglare, men det här kräver att vi besöker riksarkivet och letar berget av dokument, samt även i Mälmös stadsarkiv(den var stationerd där till en början).

Vi hoppas på svar från riksrkivet vem båten såldes till när den utrangerades och då skall vi ha knutit ihop säcken. För det enda voi saknar är just ägaren innan 1972d.v.s innan Kutzner(han hade i sin tur fått höra att det endast fanns en ägare innan honom).

Tidskriften Veteranbåten kommer i vår skriva en artikel om TV12, där vi mer detaljerat kommer skriva om hur vi kom fram till den rätta historiken, det var krångligare än förväntat, och alldeles för mycket text att lägga här tyvärr!

Det här med att forska kring båtarnas historia är mycket spännande och bygger upp känslan för dessa skönheter. Det är svårt att dra linjen på hur långt man ska gå när det kommer till en restauerering, faktorer som pengar och tid spelar en stor roll. Att gå helt tillbaka till ursprungsutseende, med den originala styrhytten är lockande, men alltför kostsam. Den är nedsänkt och förr var maskinrummet för om styrhytten.

Vi har talat om ifall båten ska vara klarlackad eller vitmålad. Enligt vad vi kommit fram till hitintills så tyder allt på att dessa tullkryssare var de första att gråmålas. Att vitmåla står för mycket för lustyacht,

En annan funderare var ifall vi skulle förnickla beslagen, Vi har blivit 100% sponsrade när det kommer till förnickling av alla våra beslag, men även där har vi gjort avkall, då vi misstänker starkt att de var obehandlade när båtarna levererades, förutom TV12 och TV13 där även beslagen var gråmålade. Så det blir pustade bronsbeslag.

Ja det var kanske ingen tydlig förklaring men som sagt det kommer förklaras tydligare i Veteranbåten senare i vår.

Kommentar av Patric granstedt den 16 Januari 2014 kl. 0.46

Ajajaj! råkade skicka iväg innan jag läst igenom min egna text.  Förutom ngt stavfel så är det TV12 och TV13 som byggdes i Önnereds båtvarv! Ursäkta! Får skylla på den sena timmen!

Patric Granstedt

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor