Tog en ledig dag igår och åkte ner till Ninni för att pilla in distansklossarna mellan balkvägare och de senast monterade spanten. När jag kom in i båten och tittade ner i hålrummet upptäckte jag en spricka mellan kölplankan och bordet där jag monterat senaste spantet:

Kanske lite svårt att se sprickan nu när jag hällt på linolja också....


Sprickan var ett par millimeter och sträckte sig omkring 30 cm längs bordet. Vid övergången till nästa bord var en tydlig nivåskillnad så det satt fast. Inget ont som inte har något gott med sig dock, jag passade på att hälla ner linolja i sprickan innan jag lossade de nedersta muttrarna. Ska låta det vara så något dygn och se hur mycket det går tillbaka. Ut på utsidan och skrapa bort bottenfärg för att lokalisera skruvarna in i spunningen. Tre pluggar pillade jag ut och innanför fanns bara rester efter Holms mässingskruvar från 1917.

Svårt med detaljbider men så här ser 93-åriga mässingsskruvar ut....


Det blir till att borra nya hål och dra i rejäla rostfria skruv, Skärgårdskryssarregeln föreskriver 6 mm skruv med en längd om minst 51 cm för SK55 och jag tror jag har 6x70 mm i skruvlådan så det får bli dom (Kölplankan är ju tillräckligt bred på det stället så det är nog bara bra).

Nåväl, jag vände mej om till andra sidan och kom på att spantet på babord måste lossas först för jag var tvungen att limma en plugg från utsidan rakt genom hela bordläggningen i översta bordet.

Det är så här; För att få ett bra förband och tillräckligt stark bordläggning så limmar jag en mindre plugg från insidan och en större plugg från utsidan i de hål som blivit förstörda vid uttagningen av nitar och bultar. De två översta hålen kan man inte komma åt från insidan för där sitter ju balkvägaren ivägen så enda sättet är att sätta något för på insidan (som limmet inte fäster på) och borra det mindre hålet utifrån, limma i en plugg, vänta på att limmet härdar och så borra ett större hål genom halva bordläggningen och därefter limma i den större pluggen. Jag har då använt det färdiga spantet klätt med packtejp som mothåll på insidan (fast nu när jag skriver kommer jag på att jag faktiskt kan använda något annat som mothåll i fortsättningen och snabba upp processen lite genom att limma dessa hål samtidigt som alla andra).

Nu glömde jag ju packtejpen när jag monterade spantet sist så därför bortmonteringen, klä med tejp och tillbaks igen :-( Mycket jobb för ett par pluggar....

Samtidigt monterade jag distansklossarna också som jag kom ner för att göra så lite framåt kom jag.

Visningar: 100

Kommentar av Niklas Hallberg den 26 November 2010 kl. 18.10
Gamla trötta mässingsskruv är inte så kul. Dom var inte så kul från -46 heller. Rev ur samborden ur Perhaps förra helgen, och just mässingsskruvarna gav en del merjobb...

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor