Vi har haft båtregister i Finland sedan länge, båtar som överskrider en viss motorstyrka eller längd måste registreras. För några år sedan skärptes reglerna en aning, alla båtar med motor över 20,4 hkr eller längd över 5,5 m måste registreras. För min del har det hela inte medfört några förändringar. Båda våra båtar överskred gränserna även med det gamla reglementet. Projektbåten Faderullan som mest bara testkördes i somras fick nöja sig med registernumret utskrivet på ett A4-ark som tejpades på insidan av sidorutorna. Funktionellt men inte så vidare snyggt. Att kleta fast tejpade siffror på båtens sidor är också bara sådär.

Min ide är att göra en skylt med svart botten och vita siffror och en tunn vit ram, så som registerskyltarna på finska bilar såg ut ända till början av sjuttiotalet. Skylten skulle sedan fästas på fördäck, lite som man sett på veteranmotorcyklar som har skylt på framskärmen. Att hitta beslag för detta har varit svårt, fram till nyss när jag drömmande tittade på:

Woodbacker

I sin enkelhet ser beslaget på deras båt ut att vara gjort av två rör med en skåra för skylten. Själv skulle jag gärna kombinera skyltbeslaget med topplanternan. Kanske man borde skicka ett mejl till Woodbacker och fråga vem som tillverkat deras...

 

 

Visningar: 342

Kommentar av Anders Værnéus den 17 Februari 2011 kl. 21.30
Gör så. Kanontrevligt folk som vet vad de håller på med... :-)
Kommentar av Erik Richardsen den 18 Februari 2011 kl. 11.48

Eller kanske kolal med en kille likt denna

http://vardagsmighty.blogspot.com/

Verkar kunna göra vad som helst i metall, med grym finsih.

 

Kommentar av Uffe Nyman den 18 Februari 2011 kl. 19.03

Jo, den där vardagsmighty verkar vara en skicklig metallkille. En skön svada har han också, kommer nog att följa den bloggen ett tag.

Den normala tågordningen i mitt båtpysslande är att först så försöker enligt en treårings mantra -kan själv! Ibland lyckas jag och pöser av stolthet. Om jag känner att mina kvaliteter som hantverkare inte riktigt kommer att räcka till så hänvisar jag till mina brister i fråga om rätt verktyg. Något som blir allt svårare med tiden, jag är nämligen vertygsfetischist. Det är bara utrymmet i verkstaden som sätter gränserna. Och i någon mån frugans vilja att ha avgöranderätt i de ekonomiska konsekvenserna :-)

Allvarligt talat så har jag tillgång till kompisar med bra kunskaper i olika hantverk, ofta byter vi tjänster. Så ett bra nätverk får kompensera ens kunskapsbrister, eller tillkortakommanden i verktygslådan...

Kommentar av Erik Richardsen den 19 Februari 2011 kl. 8.57

Låter som rätt väg.

Den egna devisen är att det man inte kan, det kan man lära sig.

Heheh tur att det inte bara är träbearbetning som behöver göras till gamla träbåtar utan också lite metallarbete, då uppstår ju liksom behov av en helt ny verktygs-gren.

Lycka till med skapandet, hade varit kul att se en bild på färdigt resultat av nummerplåt med hållare.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor