Jag vet att vi inte lägger försäljningsinfo här normalt men ibland måste man eftersom det är lika mycket en historia som en försäljning.

Ibland är en veteranbåt lite mer veteranbåt än andra. Det är när man genom berättelsen känner vindslaget och när inget är ändrat på båten. En sådan båt är till salu just nu. Vi på Motala Veteranbåtsklubb vill gärna slå ett slag för Regina.

Histora:

Båten är byggd av  byggnadssnickare Birger Helgesson i Motala. Skrovet är byggt efter ritning av CG. Alla Motalabor har genom alla år tittat på denna vackra skapelse som legat i Strömmen alldeles vid bron. Vackra linjer och framför allt helt i original. Fortfarande så pratar man på båtklubben om när Birger ropade på mamma Aina (Regina) Helgesson att nu var det dags att komma ut till skjulet på baksidan av huset på Verkstadsvägen 53 för nu var det nitning på gång. Aina la iväg i full fart för att tillfredsställa otålige Birgers framfart. Om Birger fick något problem så cyklade han till Motala Ströms Snickerifabrik 500 meter längre upp på Verkstadsvägen mot stan, där han själv justerade spant och bord till bästa passform. Regina har samma tändkulemotor som sattes ifrån början, en Bolinder & Munktell 7 hk. Original fotogenlampan används fortfarande för att värma kulan, 6 minuter tar det sedan startar hon så snällt.

- Det var stor glädje hos familjen Helgesson midsommarafton 1950 när jungfruturen gick av stapeln, berättar sonen Ingemar Helgesson.

För den hugade spekulanten så får man förutom en underbar båt med spantmallarna från bygget. När jag åkte ner och skulle titta till henne fick jag dessutom klart för mig att Birger var ingen dum båtbyggare. När jag kommer ner är hela båten helt ren på inredning vilken innebär att det med enkelhet går att sköta all rengöring och eventuell målning utan problem. Birger såg nämligen till att bygga inredningen så att det enkelt går att ta ut allt.

Båten ligger på blocket på följande adress:

http://www.blocket.se/ostergotland/Exklusiv_Veteranbat_40205972.htm...

Jag lägger dessutom till några bilder från när jag besökte och tittade närmare på henne. Ingemar som tar hand om försäljningen då Birger idag inte gärna vill göra det, säger att det är viktigt vem som tar hand om henne och att det skulle vara fint om det var någon som förstår att en sådan här båt bygger man inte om hur som helst och rovan är ”fastvuxen” i motorbädden (har jag hört).

Häsningar

Ola Hansson
På uppdrag av Motala Veteranbåtsklubb

Visningar: 2019

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor