Pressinformation från Svenska Mässan i Göteborg - Viking X ställs ut för första gången

En av Sveriges mest legendariska veteranbåtar, den omskrivna Petterssonbåten Viking X, kommer att visas på Båtmässan i Göteborg, 6–14 februari 2010.
Viking X ingår i Sjöhistoriska Museets samlingar och det är första gången båten ställs ut på en mässa. Den kommer att finnas i Båtmässans speciellt uppbyggda träbåtshall, tillsammans med många andra vackra träbåtar.

Det intressanta med Viking X är att den är i originalskick.
– Den är mycket varsamt renoverad, egentligen bara lackad, säger Pierre Dunbar, ordförande i Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar.

Viking X har en spännande historia. Båten ritades 1925 av den legendariske båtkonstruktören CG Pettersson. Samma år gjorde CG Pettersson en berömd långresa runt Skandinavien för att visa upp sitt mästerverk. Med sig ombord hade han bland annat en fotograf och en levande maskot; grönapan Jocke.

Sällskapet lämnade Stockholm 20 juli 1925. Inombordsmotorn från Penta på åtta hästkrafter gav en toppfart på sju knop. Efter att ha rundat södra Sverige tog det närmare tre månader att nå Narvik. Båten lastades därefter på tåget till Luleå, sjösatte igen och fortsatte sin resa i vinterväder till Stockholm, dit man anlände 15 veckor senare.

Visningar: 88

Kommentar av Anders Welén den 25 November 2009 kl. 9.44
Var det inte så att den senaste ägare Gunnar Fritz-Crone gjorde om denna långresa 1980. Den första resan var väl delvis sponsrad av Penta som motorreklam medan den andra var sponsrad av Volvo Penta som ställde upp (igen) med en MD11. Eller har jag fel?

Hursomhelst är det ett mycket trevligt dragplåster...
Kommentar av Anders Engdahl den 25 November 2009 kl. 16.17
Med risk för att mitt första inlägg blir lite "Jag mötte Lassie".

Så har jag varit hemma hos hr Fritz-Crone, och blev bjuden på kaffe samt en mängd historier om Viking 10.
Köpte vid tillfället en öppen träsnipa av hans svärson som också heter Gunnar.
Denna snipa har nu tyvärr återgått till naturen.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor