62 spantpar är det i Corall, var tredje spant är i stål och är nitat i bordläggningen med stålnit.
Dessa stålnit har under vattenlinjen i många fall rostat bort och tagit mahognyn med sig i processen...

Så här kan det se ut när man börjat peta lite...
Här har jag kapat bort lite av stålspantet som var sönderrostat. Jag kommer kontra med ett nytt  rostfritt spant intill detta. Jag låter det gamla sitta kvar då det är svårt att montera bort det och det är friskt i övrigt.
Med lite nytt rostskydd hoppas jag det kommer hänga med ett tag till.

Här byter jag lite bitar av de vertikala spanten, detta är inte borrat o skruvat ännu.

Detta spant kommer bytas helt... inte mycket kvar att spara på. det sitter under trappen upp till fördäck, så i stort sett hela trappen fick monteras bort för att komma åt detta.

Här lite längre akterut börjar det bli klart med spanten, här ses nästan alla varianter: nya spant både i ek och rostfritt, lusade ekspant, gamla stålspant med nya rostfria skruvar.
Här ses även att undre bordet är bortmonterat, jag kommer byta ca 6meter bord på varje sida då det är ganska dåligt i vissa stycken. Det verkar vara friskare lite längre fram men vi får väl se om det håller eller om jag måste fortsätta o byta där med.

Visningar: 682

Kommentar av Martin den 6 November 2013 kl. 22.25

Har du svetsat på plats i båten, eller hur har du burit dig åt för att få in de rostfria spant som bytts i sin helhet?

Kommentar av Martin den 6 November 2013 kl. 22.27

Dina "vinkeljärn" till träspanten ser annorlunda ut än mina. Har de bytts ut kanske?

Kommentar av Bo Wahlström den 6 November 2013 kl. 22.39

Nej har inte svetsat på plats, jag har bockat o svetsat spanten hemma i garaget och bara monterat den på plats. Vissa har ju varit lite knepigt att klämma in, men det har funkat.

Botten är bytt på Corall någon gång i tiden (gissningsvis tidigt 80-tal) då verkar man bytt järnen i slaget till dessa bandjärn i mässing. På vissa ställen hittar jag rester av vad jag förmodar är orginal-järnen, det är ett smalt järn som är skruvat slaget och nitat i respetive spant i botten och sidan

Kommentar av Håkan den 7 November 2013 kl. 8.30

Snyggt jobbat Bo!

...kul att du är igång här på forumet igen, har vart lite tyst från dig! ;)

Kommentar av Bo Wahlström den 7 November 2013 kl. 10.19

Japp, lite tyst har det varit Håkan, har varit fullt upptagen med att jobba, både med det som ger pengar och det som kostar pengar:-) Tänkte väl försöka hålla lite uppdateringar här nu på vad som händer på projektet i alla fall. Det är ju ganska mycket jobb nu som inte är så tacksamt bildmässigt, spant 13 ser rätt förvillande likt spant 38 så att säga. Men icke desto mindre är det ju viktigt att det blir klart hela vägen innan man jobbar vidare.
Något jag lärt mig med tiden är att inte börja i alla ändar på en gång utan försöka ha max ett par tre delprojekt på gång samtidigt, men se till att de blir klara. Annars är risken att man i ren entusiasm sätter igång med allt kul i alla ändar på en gång för att sen få allt det mindre roliga kvar till slutet...

Så nu är det botten som gäller, betinget är att jag ska bli klar med minst fem spant i veckan, då kommer jag vara klar med spanten tills den skäggige mannen kommer på besök (om han nu gör det) parallellt kommer jag byta borden som är dåliga samt en bit av kölen som är dålig...

Sen efter nyåret så får vi se vad det blir då :-) 

Kommentar av Håkan den 7 November 2013 kl. 10.25

Låter klokt, Bo! Bo-klok som vi säger! :)

...hade samma känsla med Kurre och allt som måste göras där, inte i närheten av dignitet på projekten du drar i men de blir en massa saker ändå! Man måste göra en priolista och hålla sig till den annars hattar man omkring och får nästan inget gjort!....har fortfarande en masa punkter på min.....

Kommentar av Martin den 8 November 2013 kl. 14.41

Fem spant i veckan är ju ett otroligt tempo. Tänk om man kunde mäkta med det...

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2023   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor