Planerar att sätta igång och fixa med boghammarbåten på semestern och tänkte börja med skadorna i fören. Så här ser det ut:

Teoretiskt sett så är det ju bara att kapa bort en bit och sätta dit en ny likadan fast hel. Min fråga är hur man får till den nya bordbiten, den ska ju böjas åt minst två håll? Basar man den och böjer eller hyvlar man fram den ur en tjockare bit?
Har läst en massa i ämnet (Thomas Larssons bok bl.a.) men inte hittat något svar på just den här frågan. Skulle vara tacksam för lite tips för jag är en riktig nybörjare på detta :)

Behöver också byta den längsta däcksbalken som gått av. Vad tror ni det kan vara för träslag? Ser ut som furu men är hårt. Kan det vara ek?

Visningar: 397

Kommentar av Bo Wahlström den 5 Juni 2014 kl. 23.16

Vet inte hur tjocka borden är på din båt, men det brukar gå bra att "kallböja" en bit som man fäller in i överkant på detta vis. Såvitt jag ser kan det väl vara ett par centimeter som du behöver såga bort, och då blir ju biten du fäller in ganska lätt att böja och kan klämmas på plats utan att behöva böket att basa mm.

Innan du sätter igång o såga kan du ju gärna göra en list på ett ungefär som täcker skadan o prova att sätta den på plats med tvingar mm så får du en känsla för hur pass tungt det är att forma den rätt.

Däcksbalken kan mycket väl vara av ek, det är nog det vanligaste träslaget där för att få bra bärighet på dacket.

Kommentar av Inge Andersson den 6 Juni 2014 kl. 4.46

Ask var ju vanligt träslag till bl.a. däcksbalkar.

Kommentar av Johan Ankarbäck den 6 Juni 2014 kl. 12.37

Tackar för tipsen! @Bo Wahlström, ja det är bara en 3-4cm hög bit som behöver bytas. Tänkte faktiskt inte på att det bara kan gå att böja rakt av. Jag får testa hur det funkar när jag fått tag på lite trä att bygga av.

Kommentar av Micke Öhman den 9 Juni 2014 kl. 9.56

Märkligt att man gjort en däcksbalk med en kvist precis under en bärande del av konstruktionen....?

Kommentar av Johan Ankarbäck den 9 Juni 2014 kl. 10.56

Japp, inte smart. Det är 2st balkar med kvistar i och båda är paj :( Tror dom är utbytta någon gång för "mittfisken" är i plywood...

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor