Måttar in var motor o backslag kommer hamna med hjälp av endast backslaget.

Backslaget kommer ju betydligt längre fram nu med denna motor som är så mycket mindre än den förra. Axeln kommer inte räcka till utan den kommer att få bytas mot en längre.

Jag placerar motorn så den kommer nära skottet in mot salongen, på så vis kommer det bli bättre med plats i sittbrunnen.

Motorbädden görs genom att limma ett par rejäla plankor med ett par plywoodskivor på varje sida. Bredden på balkarna blir ca 75mm så de är klara.

Provpassning med balkarna i båten för att se om de passar. Lite justering på klossarna mellan motorbädden och de längsgående balkarna så blir det riktigt bra!

Axeln är säkert en meter för kort nu, jag funderar fortfarande om jag ska sätta trycklager och CV-axel mellan backslag o axel, plats finns i alla fall, men jag har inte bestämt om jag ska ha det eller inte.

överläggning pågår :)

Balkarna kommer bultas mot stommen med rostfria M12 bult genom balkar klossar o stomme. Men först  plockar jag bort det hela o målar alla delarna runt om innan jag skruvar dem på plats.

Visningar: 840

Kommentar av Stefan Lindberg den 27 Maj 2014 kl. 14.55

Strålande arbete som vanligt när du håller på Bo,  men blir det inte lite trångt att ta sig in i försalongen om motorhuven flyttas framåt såpass ? Och förändras båtens tyngdpunkt/gångläge ? kanske bara marginellt med tanke på nya motorns mindre vikt ?

Kommentar av Magnus Kaplan den 27 Maj 2014 kl. 17.37

Jag har en 120 cm lång cv-axel mellan backslag och trycklager. Det minskar ju också ev vinkelfel med en lång cv-axel. Då har du också möjlighet att använda befintlig axel...

Kommentar av Martin den 27 Maj 2014 kl. 21.28

Jag tror du tänker rätt med motorplaceringen - utrymmet i den öppna sittbrunnen är mycket värt. Sen skulle jag slå till på en Aquadrive eller liknande om jag vore du, en rejäl slant förvisso, men du kan ju spara in på axelkostnaden som Magnus skriver.

Kommentar av Bo Wahlström den 27 Maj 2014 kl. 21.58

@Stefan, det är inga problem att komma in i salongen, dörren är på sidan om motorkåpan :-)

Denna motor är ju betydligt lättare än den gamla så lite högre i vattnet kommer det nog landa, men tyngdpunkten blir nog oförändrad då centrum på motor/backslag kommer hamna på ungefär samma ställe. Den gamla motorn stack ju in ca 30 cm i salongen! därav det undre hålet i skottet på bilden.

På insidan kommer jag göra ett litet skåp där, så tanken är att baksidan på skåpet ska vara löstagbar för att kunna komma åt motorn från fronten med.

@Magnus & Martin, just det, man kan kanske beställa en speciallängd på CV-axeln så den passar till den befintliga propelleraxeln, det tänkte jag inte på att det kan gå. Då blir det ju enklare att räkna hem en CV/trycklager -installation :-)

Kommentar av Dan Rosengren den 28 Maj 2014 kl. 9.12
Man kan väl ta en kardanaxel ifrån en bil &korta ner till rätt mått. 2st knutar+ splinesdelen lär väl göra samma jobb som en cv axel. Sedan måste ju det finnas ett trycklager även på denna variant. Detta bör inte kosta mer än en tiondel mot en färdig variant.
Kommentar av Bo Wahlström den 28 Maj 2014 kl. 10.59

Ja, rent tekniskt borde det ju funka. Men jag är lite tveksam om jag reder ut att bygga ihop en sån konstruktion själv...

Kommentar av Marcus Winberg den 28 Maj 2014 kl. 16.08

Köp en riktig CV axel med trycklager! Jag installerade en sån nu när jag bytte motor. Förenklar jobbet med anpassning av vinklarna och det blir en helt annan gång på motor och vibrationer. Väl värt pengarna. Det finns även en billigare modell som heter Phyton Drive.

Ska du ha motorn på gummikuddar så måste du ha en flex koppling mellan axel och backslag.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor