lite renovering, hur ska jag gå till väga med lack?

hej alla båtälskare, var ett tag sen ja var inne här och kolla läget, men jag tror ni är likadana som mig, fullt upp i verkstan istället för hänga på nätet =) Jag har totalt strippat min mahogny racer och hängt av motorn och tagit bort allt som går att ta bort, Nu ska det piffas upp, förstärkas, och renoveras inför sommaren 2012, har vart köpt mig en stor fin ek skiva jag ska lägga lite nya stabstag i aktern.

Har börjat skrapa bort all gammal lack också, tog ett japanspackel och drog runt ett blåsmunstycke till värmepistolen och fäste med en slangklämma, blev perfekt! längtar tills man kan börja slipa och se skönheten växa fram igen.

motorn står nyservad och fixad i ett hörn, och trailern från 1962 är nyblästrad och nylackad, alla hjul och vinch är nytt. Det är bara båten kvar nu !

Alla jag pratat med ang lackering av min båt säger olika och detta börjar bli jobbigt, sist köpte jag landoras fernissa och la 7-8 lager, det blev blankt och fint, MEN den är för hård, jag behöver en flexibel lack då min båt flexar och på vissa ställen har lacken spruckit och vatten krypit in under.

Nu ska jag även betsa båten för att få en mörkare färg tror jag, inte bestämmt mig än.

Kan man få några råd och tips ? kosta vad det kosta vill men det ska fan bli bra!

mvh kim

Visningar: 296

Kommentar av Micke Öhman den 17 Februari 2012 kl. 9.40

Jag kör med Rylards serie av fernissa

De har en som är lite medgörligare som heter VG63 som inte är så hård

"Tack vare sin elasticitet och sin förmåga att tränga in i träet har den en fantastisk god vidhäftning, vilket förhindrar släppningar och även tillåter stora rörelser i träet med bibehållen yta. Rylard VG.63 båtfernissa finns som högblank och sidenmatt, bägge med förstärkt UV-skydd."

(deras VG62 är hårdare och mer snabbtorkande)

Sen har dom en som heter VG64 med ännu mer UV-skydd samt glans

Andra kommer att rekommendera Epifanes eller andra sorter

;-)

Men till syvende och sist är detta med att hitta rätt fernissa till sin båt, väldigt mycket upp till hur man personligen upplever att den är att jobba med, och det skiljer nog väldigt mycket från individ till individ

men efter några år när man har betat av några olika sorter, svurit och förbannat både sig själv och de olika leverantörerna av fernissa, så hittar man till slut nån som man blir nöjd med och försöker då hållas sig fast till den sålänge det bara går...

Kommentar av Anders Værnéus den 17 Februari 2012 kl. 10.37

...och precis då man hittat sin favorit så ändar tillverkaren receptet... ;-) Och så var det bara att börja om igen...

Kommentar av Vanessa Fristedt den 16 Oktober 2012 kl. 0.56

Fytysan. Det är precis så jag känner också. Använder man alltid enkompslack i Sverige? Jag har hört att 2-komp kan bli för hårt och nästintill omöjligt att få bort. 

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2020   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor