Lite för lite segelbåtar här, men här är ett bra objekt (till skänks!) för den hängivne!

"Folkbåt i mahogny byggd 1962 av Br Olsson på Kungsviken Orust.
Ej varit sjösatt på 9-10 år, övre bordläggning skadad, mast skadad i toppen, ett bra objekt för den som har tid över, skänker bort båten, kärran den står på vill jag ha ettusen kronor för"

Visningar: 135

Kommentar av Tom Hemréus den 4 December 2009 kl. 10.58
Fan...där är den ju. En kompis ringde mig igår och tipsade, men när jag sökte på Blocket var den redan borta. Jag tänkte ju att syrran skulle ha den...
Kommentar av Lars Olsson den 4 December 2009 kl. 15.08
Intressant, den är alltså byggd på samma varv som min Tiedemannkryssare Soraya, hon byggdes 1957 av brödernas far Johannes Olsson. 1963 tog sönerna Bo och Orvar över varvet (som alltså har byggt denna folkbåt) och drev det till 1983, då Bo's söner Bengt och Lars tog över och utvecklade varvet till Malö Yachts. Malö Yahts drevs av sonsonen Lars Olsson till så sent som i sommras, då han klev av som vd.
Kommentar av Tom Hemréus den 4 December 2009 kl. 19.37
Japp, precis så är det. Och på Malö Yachts arbetade jag fram till i somras då finanskrisen fick grepp om varvet.
Kommentar av Lars Olsson den 4 December 2009 kl. 22.25
Se där ja, då kanske du vet om det finns något gammalt arkiv på varvet bevarat från tiden då Johannes byggde båtar..?
Kommentar av Tom Hemréus den 4 December 2009 kl. 23.00
Svårt att säga... Inget jag sett nånting av, men det hänger en del svartvita foton på kontoret föreställande Johannes i full action. Men det går ju att kolla upp...
Kommentar av Lars Olsson den 5 December 2009 kl. 11.56
Ja, jag har funderat på att ta kontakt med min namne Lars Olsson, men det har inte blivit av, tycker det är svårt... Som jag skrivit på Sorayas hemsida och även på min sida här, fick jag nyligen oväntad kontakt med beställarens son, han berättade var och av vem hon var byggd. Jag fick även några gamla bilder, bland annat direkt efter premiärturen 1957. Men jag vet ju att de flesta varv fotograferade sina mästerverk i samband med sjösättning och leverans till kund, men även sparade andra dokument i sina arkiv. Det är förstås sån dokumentation jag är intresserad av...
Kommentar av Lars Olsson den 5 December 2009 kl. 12.01
Beträffande den här folkbåten så ser hon ju ut att vara byggd i mahogny, det var väl inte så rasande vanligt, eller tar jag fel..?
Kommentar av Micke Öhman den 5 December 2009 kl. 12.27
Nej, det hör väl knappast till vanligheten att dessa är byggda i mahogny? Vackert dock!
Kommentar av Tom Hemréus den 5 December 2009 kl. 15.31
Nej, det är ovanligt. Pratade med en kompis om just den här båten, och enligt honom var den inte klassad som en riktig folkbåt. Kanske just för att den är byggd i mahogny. Är inte så säker på att de får vara det enligt klassreglerna? De skulle ju från början vara byggda i nordiska träslag för att hålla priserna nere då det var en båt ämnad för medelklassen, plus att den konstruerads mitt under brinnande krig och transporter över världen var riskfyllda och krångliga. Rätta mig om jag har fel, men jag tror att det ligger till ungefär så...
Kommentar av Tom Hemréus den 5 December 2009 kl. 15.34
...och vad gäller Lars Olsson så känner jag honom personligen och skulle kunna lyfta frågan vid tillfälle. Träffar honom dock inte särskilt ofta längre då jag inte jobbar kvar på varvet.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor