Ägnade förmiddagen åt att svara på mejl och gjorde inköp, letade bland annat efter ett blad till skrapskaftet jag limmade igår men det fanns inga sådana blad på Jula eller K-rauta, jag får nog vända mej till en riktig järnhandel (kollade just på nätet och här finns en möjlighet: http://www.skrapex.se/raines_tragolv_ab_files/main_files/best_skrap... Beställt nu).

Gick bort till verkstan och tog loss skrapskaftet men det kändes som limmet inte härdat klart så skaftet tvingades fast igen. Plockade ihop lite verktyg för att slå ut nitar som blev dagens jobb. Ner till båten och börja pilla ut pluggar, Jag har ju tidigare skrivit om mina "arkeologiska" utgrävningar i plugghålen, mycket olika ämnen kan hamna i plugghål under 90 år. Det som förvånade mej idag var inte de olika sorters smet som fanns där, mönjespackel, kletig kritblandning, matjord och en och annan mahognypropp, nej det var nitarna; Tidigare har jag bara stött på 3,5 mm fyrkantiga kopparspik men på många ställen på babordsidan sitter 5 (eller kanske 4,5) mm runda kopparnit! Förmodligen har man använt grövre nit när man bytte de fyra översta borden på babordsidan den gången Ninni hade blivit påseglad av sjömätaren Falken och sjönk. Förmodligen kommer jag nu att kunna konstatera exakt vilka spant som byttes den gången.
Ringde och kollade med spantmakare Nisse hur han ligger till med min "beställning" och han skulle slutföra J3-spanten idag och göra J7-spanten på onsdag så till helgen blir det montering igen :-)


Visningar: 185

Kommentar av Micke Öhman den 24 Oktober 2010 kl. 19.21
Parkettskrapan är en av mina trogna arbetskamrater!
;-)
Kommentar av Magnus Kaplan den 24 Oktober 2010 kl. 20.00
Har aldrig provat parkettskrapan, men har förstått att den är mycket bra. Har haft en stor trekantskrapa under två båtrenoveringar, men stålet börjar bli så litet nu och jag vet inte var jag ska kunna hitta ett nytt. Har försökt tillverka nya av sågklingor, men det funkar inte, de går inte att få den där superskärpan på dem. Nu beställde jag en skrapa från Skrapex, tack för tipset!!
Kommentar av Micke Öhman den 24 Oktober 2010 kl. 20.35
Raine's har långvarig och bra erfarenhet av dessa. Han har kvar den gamla tryckpressen som gör stålen också
;-)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2021   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor