Kurres Flathead: Framsteg med backslag och viss potential!

Hade ju inte riktigt koll på vad det var för backslag som följde med Kurres nya motor och efter lite efterforskning har jag nu kommit fram till följande lilla tes där ni gärna får flika in med era egna teorier eller fakta.

På locket ovan så ser man tydligt vad vi har att göra med  om man vet hur man skall tyda det som jag helt hade förbisett! Backslaget är av fabrikat NGB och modellen är deras större som benämns BZ-20. Finns även men ruta med vad som förefaller vara ett sorts serienummer, 445 eller 005, svårt att tyda. Hela huset verkar vara gjutet i aluminium.

NGB står här för Nils Gustaf Benzler. Unge hr Benzler, eller Nippe som han kallades, jobbade under tid efter andra världskriget och fram till början av 50-talet med att montera backslag för Björckanders i Hagalund. När så erbjudandet kom att ta över tillverkningen av dessa mekaniska backslag så tog han chansen och bildade troligtvis i samband med detta firman ENGEBE dvs en fyndigare skrivning av hans egna intialer NGB!  

Hoppas att du ursäktar Lars, för lånet av bilden på Reldas backslag av fabrikat Björckanders och modellen BU 2. Reldas backslag:

Kurres backslag:

Likheten mellan locken ovan är som ni ser slående, de är i princip likadana lock!

Jag tycker mig även skönja rester av BJÖRCKANDERS text i locket från NGB, om man tittar riktigt noga. Min teori är att Nils Gustaf bara ändrade i lockets gjutform efter övertagandet från Björckanders och la till sina egna stansade beteckningar och firmanamn för att lansera sitt eget backslag på ett billigt och snabbt sätt. Under skalet torde Björckanders och NGB även vara identiska....?!

Under de kommande åren utvecklades backslaget och fick lite annan utformning av locket och en oljesticka infördes även, vilket saknas på Kurres BZ-20. Det vanligaste var att backslaget var i vanligt gjutgods, ej aluminium.

Tillverkningen av backslag lades ner i början av 70-talet då företaget ENGEBE, började fokusera mer på tillverkningen av transportörer vilket de håller på med än idag.

Ett stort tack till Nils Gustafs son, Lars Benzler, som vart behjälplig i min ytterst enkla forskning i ämnet NGB backslag! :)  

________________________________________________________________________________

För övrigt så rullar arbetet med Kurre så sakteliga framåt med att bocka av saker från att-göra-listan. En av dessa punkter var att alla delar i kontakt med bränsle har potentialutjämnats men grön/gula kablar i en kedja mellan tanklock-tank-bränslefilter-backslag, ni ser några av kablarna i den översta bilden ovan samt nedan.

...fortsättning följer!

Visningar: 992

Kommentar av fredrik lundahl den 12 Maj 2015 kl. 20.32

Och "Benzlers transmissioner" finns väl fortfarande kvar som verksamhet,eller?

Kommentar av Håkan den 12 Maj 2015 kl. 22.36
Det är ett helt annat bolag, men inom samma familj om jag förstått det rätt!?
Kommentar av Stefan Lindberg den 13 Maj 2015 kl. 13.25

Kul info Håkan ! Jag råkar ha både ett BZ-10 och ett Björckanders BU2 och har funderat på varför de är tillsynes lika. Nu vet jag varför :-). Just Björckanders backslag verkar det inte finnas någon info om på nätet. Inte som jag hittat iaf. Hade ett intressant BZV-10 en gång som jag lät följa med en båt jag sålde. Ångrar det nu.

Mångsidiga backslag eftersom de passar till Fords V8:or, V6:or och raksexor :-). Tror den rekommenderade maxeffekten på motorn var ca 120 hk för BZ-10.

Kommentar av Håkan den 13 Maj 2015 kl. 13.47

Kul Stefan, det var väl du som gissade att det var ett NGB jag hade när jag precis köpt Kurres nya motor eller hur? Jag vill inte på något sätt påstå att jag har rätt utan detta är en kvalificerad gissning baserad på den info jag hittills insamlat!

BZ-10 är den mindre modellen och jämförbar med ett BU1 kanske från Björckanders? Ett BZ-10 klarar runt 170 Nm i vrid vilket motsvarar runt 100 hk vid 4200 rpm på en bensinmotor enligt uppgifter jag hittat. BZ-20 ligger på motsvarande165 hk!

Kommentar av Stefan Lindberg den 13 Maj 2015 kl. 17.05

:-) jag glömmer vad jag säger ibland. Så roligt att följa din renovering ! Ett föredöme, verkligen. Önskar bara att jag hade tiden att lägga. Har ju trebrunnaren och raksexan (eller v12:an) men hinner aldrig plocka ihop det. Måste byta slagvägare, spant, sambord, akterspegel, däcksbalkar, däck, inredning....och sedan är det bara resten kvar.När barnen flyttat hemifrån kanske :-)

"Failure is always an option" (Adam Savage/Mythbusters)

Kommentar av Håkan den 13 Maj 2015 kl. 17.41
Kul att du gillar det jag gör! Har ju inte pysslat så här mycket med någon båt tidigare så det går inte så fort men det går framåt....sedan är ju tiden en ständig bristvara för mig med, särskilt då båten står ett par mil härifrån...!
Sedan får vi ju se om allt funkar vid en framtida sjösättning...!
Kommentar av Stefan Wendin den 13 Maj 2015 kl. 19.21

Har en hel del info ang Nils Gunnar Benzler, sprängskisser och massa roliga papper, har ju några ex av -10 varianten
Har dock pajat ena datorn så blir till att lyfta ur disken och sen köra via en annan men det ska nog kunna ske snart om det är av intresse?   

Kommentar av Håkan den 14 Maj 2015 kl. 0.06
Kul Stefan, det är bara att fylla på med historik och rätta mig gärna om du ser direkta felaktigheter! :)
Kommentar av Lars Olsson den 14 Maj 2015 kl. 23.52

Tjena Håkan, Nils Gunnar Benzler - Lars Benzler, kan inte finnas så många med det namnet tänkte jag, så jag googlade på det, samtidigt som jag langade iväg en fråga till honom på "Stay Friends". Mycket riktigt, det är ju min gamla klasskompis och bästis från Spånga, vi gick i samma klass från första klass till nian vill jag minnas. Världen är bra liten...

Kommentar av Håkan den 15 Maj 2015 kl. 9.34

Tjena Lars! Vilket sammanträffande, verkligen! :)

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor