Kölbyte, to do or not to do? That's the question!

Nu börjar vårt hus på landet bli bobart och jag kan börja koncentrera mig på båten igen efter ett lång frånvaro.

 

Jag hoppas många av er här på SCB vill lägga en kommentar angående detta blogginlägg då jag måste få lite klarare ideer vad som är klokast att göra angående kölen på min 1931 CGP ruffmotorbåt byggd på Bröderna Larssons varv i Kristinehamn.

 

Jag är osäker på om jag skall försöka fixa till den gamla kölen med ny bandning, lossa samborden och fixa upp spunningen samt byta ut en bit av kölen på cirka 1,5 meter mot förstäven. Den gamla kölen utvändigt kan ni se om ni klickar här. För att se den gamla kölen invändigt se köl och knä i ruffen och köl vid motorn samt köl vid axelgenomföring. Även detta innebär mycket jobb så det kanske är lika bra att direkt ge sig på ett helt kölbyte på en gång!?

 

Det kanske är svårt att se på bildern, men speciellt vid axelgenomföringen så tror jag det varit frostsprängningar. Klicka här för att se kölen utan bottenfärg. Men ombandning och lite vård kanske kan få kölen att funka ytterligare ett tiotal år.

 

Redan vintern 2010 tog jag in offerter från olika nautiska virkeshandlare här i Italien för material till en ny köl till Ester. Jag vill göra den nya kölen i så få bitar som möjligt. Antingen en enda bit (då måste jag borra för axelgenomföringen) eller max 2 bitar med "lasken" vid axelgenomföringen som jag då gör i två halvor. Jag fastnade för Magnino Legnami som jag besökte på Nautiska mässan i Genova. De har rätt maskinpark (för att kunna grovforma den nya kölen efter mallar som jag gör när jag monterat ned den gamla) som kan bearbeta upp till 22 meter långa stockar med en precision på några milimeter. Efter långa diskussioner och skisser rådde de mig att göra den nya kölen i Iroko som har i stort sett samma egenskaper som ek, men Iroko rör sig mindre och är dessutom mer röttåligt. Om jag nu bestämmer mig för att göra detta jobb (som tar tid och kostar en hel del) så vill jag självklart att det skall hålla åtminstånne tills min son blir pensionär (han är 3 år nu). Jag tyckte Irkoko lät som en bra ide och bad om en offert.

Priset på materialet till ny köl 14 cm x 40 cm x 750 cm plus skäddan 10 cm x 15 cm x 150 cm inklusive utsågning enligt mall från orginal köl skulle kosta cirka 1400 euro (cirka 12 000 sek).

Kommentarer angående priset?

 

Visst vore det en skön känsla att ha en ny "ryggrad och själ" i min gamla dam men det är mycket att väga för och emot.

 

Jag är mycket tacksam för all kommentarer och ideer angående detta och hoppas många av er skriver några rader för att hjälpa mig att besluta!

Tack på förhand!

Jens

 

 

Visningar: 402

Kommentar av Micke Öhman den 8 September 2012 kl. 11.13

Röttåligt är bra, men med tanke på eventuella frostsprängningar, borde man inte gå på an rejäl ekplanka istället?

Kommentar av Janne Hansson den 8 September 2012 kl. 11.22

I mindre modeller av Kristinehamnarna är det ibland furu.

Kommentar av Martin den 8 September 2012 kl. 12.10

Tror Yachtsnickeriet använt iroko vid flera av sina kölbyten. Limmar bättre än ek. Kan inte bedöma priset tyvärr.

Kommentar av Jens G. Johansson den 10 September 2012 kl. 17.57

Eftersom min tanke (om jag nu bestämmer mig för att göra ny köl) var att göra den nya kölen i så få bitar som möjligt kunde jag inte hitta de dimensioner jag sökte i ek. Dessutom så dras jag till Iroko tack vare att den rör sig mindre. Vigtigt dock med en bra ytbehandling och att inte låta den ligga i för länge in på höstkanten så den hinner torka ordentligt.

Jag tycket också att det är en stor fördel att det finns en chans att limma Iroko. Jag skulle helst vilja göra en långborrning men det kräver kunskap och redskap. en limning tillsammans med bandning vid propellerhylsan tror jag kan vara en bra ide. Har läst några artiklar om de fina lite större träbåtarna som renoverats i Sverige och ofta har kölen limmats vid axelgenomföringen istället för att borras. Furu tycket jag känns lite klent och poröst, men så länge man inte nuddar botten och ytbehandlingen är väl gjord kan nog det funka, men vill inte ha furu på min båt.

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2024   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor