Historien om Båtbyggaren Hjalmar Törnblom, Västerås

(Sonen Bengt Hj Törnblom skickar med ett foto. Tack för det.)

"Får mejl från Bengt Hj Törnblom, son till den båtbyggare vars lilla småbåtsvarv vid Mälarstranden köptes av några kapitalstarka västeråsare 1917.  De ville bygga ett stort skeppsvarv i Västerås. Den sorglustiga historien har jag berättat om tidigare.

Bengt Hj Törnblom berättar om sin far Hjalmar Törnblom, som var född vid Bråviken men som kom till Västerås med sina föräldrar vid unga år. Hjalmar Törnblom älskade att bygga båtar. Han byggde sin första båt 1910 på övervåningen till föräldrarnas hus vid Djuphamnsvägen där OK har en bensinmack i dag. Ingen hade tänkt på att båten var för stor för att tas ut ur huset. Ett hål i väggen fick sågas upp på övervåningen.

Båtbyggaren Törnblom fanns sedan med i den krets som byggde upp Västerås första och enda skeppsvarv. Det gick omkull efter några år men Hjalmar Törnblom fortsatte att bygga båtar, längre fram i tiden i en nedlagds skola i Rytterne. Han byggde sin sista båt 1964, fyra år före sin död. Det var en kravellbyggd motorbåt i Hondurasmahogny.

(se ovan)

Bloggen delad med tillstånd från Anders Lif, originalet återfinns här:

http://www.anderslif.se/index.html-blogg0703.html

//Micke Öhman

Visningar: 580

Kommentar av Anders Welén den 3 December 2013 kl. 10.57

Intressant läsning. Jag är uppväxt i Västerås men kände inte till denna historia!

Kommentar av Bernt Nystrand den 3 December 2013 kl. 13.01
Hej Micke. Här ser man lite av vad jag är ute efter med den rundade/låga formen på ruffen. Kul bil och historie berättelse.
Kommentar av Micke Öhman den 3 December 2013 kl. 13.04

;-)

Kommentar av Jan Ölander den 4 December 2013 kl. 13.38

Är det någon som vet vart båten på bilden finns idag. Den var till salu för c:a 10 år sedan, och säljaren var Bengt Törnblom (sonen till båtbyggaren), och han hade haft den sedan den var ny. Den hade legat på land i ett 10-tal år men var i ett väldigt fint skick. Själva bygget är otroligt fint och noggrant. Bl. a. är det gerade hör i aktern mellan akterpegel och bord, inget synligt ändträ.....

Kommentar av Ulf Lindén den 5 December 2013 kl. 6.34
Vill minnas att den ganska nyligt har varit en sväng på blocket, kanske för max ett år sedan?

Kommentera

Du måste vara medlem i Swedish Classic Boats för att lägga till kommentarer!

Gå med i Swedish Classic Boats

© 2022   Created by Anders Værnéus.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor